Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Objavljeno: 20.11.2018
Čestitka ministra Hadžovića i oblježavanje Međunarodnog dana djeteta

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je povodom Međunarodnog dana djeteta upriličio druženje sa učenikom VI. razreda Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ Mostar, Amirom Kosićem.

Objavljeno: 20.11.2018
Realizovan seminar za nastavnike u okviru projekta „Prevencija vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja“

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i TPO Fondacija iz Sarajeva su u razdoblju od 23. oktobra do 14. novembra organizovali seminare za nastavnike u partnerskim školama u okviru projekta „Prevencija vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja“ na kojima je učestvovalo 200 nastavnika/ica i školskih pedagoga. Teme seminara su Sociologija roda i Rodno zasnovano nasilje. Koordinator Projekta je stručna savjetnica u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Emina Jusufbegović, a voditelji seminara su stručne savjetnice iz Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo, Edna Haznadarević i Andreja Pehar.

Objavljeno: 15.11.2018
Održana radionica o promociji saradnje povodom implementacije metodologije Indeksa inkluzivnosti

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-Neretvanskog kantona je u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, Zavodom za školstvo i Pedagoškim zavodom u srijedu, 07. novembra 2018. godine u hotelu „Mostar“ organizovalo sastanak/radionicu o promociji saradnje povodom implementacije metodologije Indeksa inkluzivnosti.

Objavljeno: 09.11.2018
Konkurs za dodjelu stipendija za akademsku 2018/19. godinu

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK raspisalo je Konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima prvog i drugog ciklusa visokog obrazovanja s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona za akademsku 2018/2019. godinu.

Objavljeno: 07.11.2018
Sastanak ministra Hadžovića sa predstavnicima Projekta “Jačanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju”

Danas, 29. oktobra 2018. godine, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i pomoćnica za visoko obrazovanje, gospođa Dinka Lasić su održali sastanak sa dugoročnim savjetnikom Resident Twinning Projekta, te zaposlenikom Ministarstva obrazovanja Republike Francuske 20 godina u svojstvu šefa Odsjeka, gospodinom Gerard Gasquetom i asistentom dugoročnog savjetnika za Twinning Projekat, gospodinom Vedranom Kordićem, povodom implementacije Projekta “Jačanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju” u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Objavljeno: 29.10.2018
Posjeta zaposlenika turske Osnovne škole Kaptanpaşa Imam Hatip i Osnovne škole Čelebići

Danas, 25. oktobra 2018. godine, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je održao sastanak sa zaposlenicima O.Š. Čelebići, te direktorom i pomoćnikom njihove partnerske Osnovne škole Kaptanpaşa Imam Hatip  iz Turske, kao i pomoćnikom ministra Obrazovanja turske Općine Beyoglu.

Objavljeno: 25.10.2018
Uspješno realizovan projekat „Socijalni dan 2018“

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko – neretvanskog kantona je dalo svoju podršku i doprinos realizaciji projekta “Socijalni dan 2018” Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASUBiH).

 

Objavljeno: 22.10.2018
Prezentovan novi Nastavni plan i program za predmet Tjelesni i zdravstveni odgoj u pilot školama u HNK kroz projekat „Izgradnja povjerenja putem tjelesnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“

Danas, 18. oktobra 2018. godine, u Vijećnici Grada Mostara je održan seminar povodom prezentacije novog Nastavnog plana i programa za predmet Tjelesni i zdravstveni odgoj odobrenog za četiri pilot osnove škole u Mostaru, u organizaciji Sportskog saveza Grada Mostara i Japanske agencije za međunarodnu saradnju, a uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo. Prisutnima se obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture isporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, ambasador Japana u BiH, Hideyuki Sakamoto, glavna savjetnica gradonačelnika Grada Mostara, Radmila Komadina, v.d. direktora Pedagoškog zavoda Mostar, dr. sc. Enisa Gološ, te direktor Zavoda za školstvo Mostar, Željko Ćorić.

Objavljeno: 18.10.2018
Prigodnom svečanošću bilježen Svjetski dan učitelja

Danas, 05. oktobra 2018. godine, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je u okviru Svjetskog dana učitelja organizovalo prigodnu svečanost za učitelje, nastavnike, profesore i direktore, u Centru za kulturu Mostar. Program je svečano otvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, te penzionisanim prosvjetnim radnicima u školskoj 2017/18. god. podijelio Zahvalnice za dugogodišnji, predani rad i doprinos odgojno-obrazovnom procesu.

Objavljeno: 05.10.2018