Saradnja između Turkiye i BiH: Ministar Velagić u studijskoj posjeti Istanbulu

Datum objave: 27.04.2024

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić zajedno sa entitetskim ministricama i kantonalnim ministrima i ministricama obrazovanja boravi u studijskoj posjeti Istanbulu, na poziv ministra nacionalnog obrazovanja Republike Turkiye, prof. dr. Yusufa Tekina.



Povod posjete je program Obrazovna saradnja između Turkiye i Bosne i Hercegovine, a upriličen je i sastanak na kojem su, učestvovali i predstavnici turskog Nacionalnog ministarstva za obrazovanje.

„Prijatelji iz Republike Turkiye mnogo puta dali su veliki doprinos za unapređenje kvalitete uvjeta na svim nivoima obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Škole s područja našeg kantona s bratskim školama, institucijama i organizacijama Republike Turkiye vrlo često provode različite kulturne i obrazovne aktivnosti. Nadam se da ćemo na tom tragu uspješne realizacije dosadašnjih projekata i aktivnosti nastaviti jačanje partnerskih odnosa i saradnje s obrazovnim ustanovama i institucijama iz Republike Turkiye“, kazao je ministar.

U toku studijske posjete ministrice i ministri obrazovanja posjetili su Tehnički univerzitet u Istanbulu (ITU) i Tehnološki park (TeknoPark), srednju školu “Istanbul”, Fondaciju Turkiye Maarif, Privrednu komoru Istanbul, Veliku narodnu skupštinu Turkiye – Parlament TBMM na poziv predsjednice Upravnog odbora IUS-a, Sevgija Kurtulmusa, te Institut Yunus Emre, u kojem je prezentiran projekat „Moj izbor je turski i bratske škole”.

Galerija

Projekti