Visoko obrazovanje i nauka

Vijesti iz sektora


 • 2. Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama

  Datum obavijesti: 05/09/2018

  U okviru ERASMUS+ Projekta (LNSS): Umrežena biblioteka- službe podrške: Modernizacija biblioteka u zemljama zapadnog Balkana, 2. Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama (NAD) će se održati u petak, 07. septembra 2018. godine, u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru od 11:00 do 13:00 sati.

 • Takmičenje za najbolju fotografiju pod nazivom „Oči mladih na Putu svile“ u okviru UNESCO projekta „Put svile“

  Datum obavijesti: 29/06/2018

  UNESCO organizuje takmičenje za najbolju fotografiju pod nazivom „Oči mladih na Putu svile“ u okviru UNESCO projekta „Put svile“.

 • Top Tech Giant stipendije

  Datum obavijesti: 14/06/2018

  TopTech Giant raspisuje konkurs za dodjelu stipendije/nagrade za kreativne studente na temu spašavanja svijeta od zagađenja.

 • Svečano zatvoren FIT Coding Challenge 2018 i obilježeno 20 godina postojanja Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru.

  Datum obavijesti: 08/06/2018

  Danas, 08. juna 2018. godine, u Hotelu Mepas u Mostaru je uspješno završen FIT Coding Challenge 2018- studentsko takmičenje u programiranju i obilježeno 20  godina postojanja i rada Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru. U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, kao jednog od organizatora, manifestaciju je otvorio resorni ministar dr. sc. Rašid Hadžović.

 • Poziv za dostavu nominacija za UNESCO Međunarodne nagrade za pismenost za 2018. godinu

  Datum obavijesti: 11/05/2018

  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK zaprimilo dopis od Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u kojem nas obavještavaju da je UNESCO otvorio poziv za dostavu nominacija za Međunarodne nagrade za pismenost za 2018. godinu, a čija je ovogodišnja tema „Pismenost i razvoj vještina“.

 • Sajam kineskih obrazovnih institucija iz Pekinga - SARAJEVO MAJ 2018

  Datum obavijesti: 11/05/2018

  Sajam/pres-konferencija predstavnika kineskih srednjih i visoko obrazovnih institucija iz Pekinga, BEIJING 2018.

 • Održan događaj “Girls Day”- sve što hoću, to i mogu!!!” u okviru sajamskih aktivnosti srednjih škola Grada Mostara 2018

  Datum obavijesti: 11/04/2018

  Danas, 11. aprila 2018. godine je održana konferencija za medije povodom otvaranja događaja „Girl`s day- sve što hoću, to i mogu“. Na konferenciji se prisutnima obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović, gospodin Ahmet Pelko, direktor Mašinsko-saobraćajne škole Mostar, te gospođa Zdenka Mišković, direktorica Srednje Strojarske škole Fausta Vrančića Mostar.

 • Poziv Južnoafričke Republike na takmičenje univerziteta/ sveučilišta

  Datum obavijesti: 10/04/2018

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti Bosne i Hercegovine je dostavilo poziv posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, s informacijom da je Ambasada Bosne i Hercegovine u Atini dostavila Verbalnu notu Ambasade Južnoafričke Republike, kojom se pozivaju bosanskohercegovački univerziteti/sveučilišta da učestvuju na 10. takmičenju na temu ljudskih prava pod nazivom „Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition“.

   

 • "Kuda ide obrazovanje i tržište rada BiH"

  Datum obavijesti: 28/03/2018

  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Mreža organizacija za ekonomski razvoj BiH- LEDnet su danas, 28. marta 2018. godine održali okrugli stol sa predstavnicima kompanija iz HNK na temu „KUDA IDE OBRAZOVANJE I TRŽIŠTE RADA BIH“.

 • Sastanak sa predstavnicama organizacije OSCE

  Datum obavijesti: 12/04/2018

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović je 11. aprila 2018. godine održao sastanak sa predstavnicama Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju tokom kojeg su razgovarali o mnogim relevantnim projektima i temama u sektoru obrazovanja.


Pomoćnik za visoko obrazovanje

Dinka Lasić dipl. oec.

Stručni savjetnik za visoko obrazovanje

Velinka Gije dipl. iur.

Stručni savjetnik za visoko obrazovanje

Hilzema Tabaković mr.human.sc


Djelatnosti Sektora za visoko obrazovanje i nauku su:

 • Učestvovanje u implementiranju Bolonjskog procesa na visokoškolskim ustanovama iz nadležnosti Ministarstva;
 • Inoviranje baze podataka za visokoškolske organizacije na Sveučilištu i Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru;
 • Saradnja i realizovanje zakonskih propisa u vezi s djelovanjem, organizacijom i upisom studenata na visokoškolske ustanove;
 • Dopuna propisa o inspekciji u cilju preciziranja ovlasti inspektora u visokom obrazovanju;
 • Donošenje Zakona o visokom obrazovanju i podzakonskih akata;
 • Provođenje aktivnosti materijalne potpore za školovanje deficitarnih kadrova;
 • Ugovorno reguliranje subvencioniranja troškova smještaja i ishrane studenata s područja kantona u studentskim domovima u Bosni i Hercegovini.