Uspješna učenica iz Gimnazije Mostar na sastanku sa ministrom Hadžovićem

Datum objave: 24.07.2018

Danas, 24. jula 2018. godine, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je u svoj kabinet ugostio učenicu Gimnazije Mostar, Sabinu Vinković, dobitnicu prve nagrade na takmičenju iz oblasti genetike koje organizuje Evropsko društvo za humanu genetiku (ESHG).Učenica Sabina Vinković je osvojila prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju iz oblasti genetike, ali i značajnu nagradu na prošlogodišnjem, te prvi put u historiji ovog takmičenja postala učenica koja je osvojila nagradu dvije godine uzastopno. Njen trud i rad je itekako zapažen, budući da je Sabina dobila i velike pohvale na Kongresu ESHG-a u Milanu od strane velikog broja stručnjaka iz genetike.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je uputio iskrene čestitke Sabini i puno sreće u budućem studiranju na studiju Genetike kao i radu u budućnosti koja je zasigurno uspješna. Ministar je izrazio ponos zbog učenika poput Sabine, i činjenicu da njihov rad pored njihovih privatnih uspjeha doprinosi i gradu i državi iz koje dolaze, predstavljajući značajne ambasadore istih.

Ministar je naglasio da je uspjeh Sabine zaista značajan za njenu školu, Gimnaziju Mostar, grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu, te da su učenici poput nje uzor svim građanima da i sami rade, uče, napreduju i ne odustaju od svojih ciljeva i snova.

Učenica je sa prisutnima podijelila veoma zanimljive dijelove svog rada i istraživanja koji su vezani za oblast sporta, kao i zanimljiva iskustva koja je doživjela tokom takmičenja.

 „Hercegovačko-neretvanski kanton ima veliki broj pametnih i vrijednih učenika koji predstavljaju naše najveće bogatstvo u koje je neophodno ulagati, jer samim tim ulažemo u našu budućnost“- rekao je ministar Hadžović.

Galerija