KANTONALNA BOLNICA „DR. SAFET MUJIĆ“ MOSTAR OD DANAS BOGATIJA ZA NOVU OFTALMOLOŠKU OPREMU U VRIJEDNOSTI OD 112.000KM

Datum objave: 29.05.2018

Danas, 29. maja 2018. godine, u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ Mostar je izvršena primopredaja nove medicinske opreme za Očno odjeljenje bolnice, što je označilo završnu komponentu projekta „Skrining vida“- rana detekcija problema slabovidnosti kod djece predškolskog i školskog uzrasta, u čijoj organizaciji i implementaciji je učestvovalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK. Prisutnima su se obratili ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, u ime „LDS“ humanitarne organizacije gospodin Isaac Ferguson, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, dr. Nermin Avdić, te direktor Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ Mostar, prim. dr. Zlatko Guzin.



Sporazum Projekta "Skrining vida" su potpisale 4 strane potpisnice: Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, humanitarna organizacija iz SAD-a „LDS“ Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana u Bosni i Hercegovini, koja je donirala opremu i sav materijal potreban za implementaciju Projekta, Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić“ Mostar.

Cilj Projekta "Skrining vida“ je rana detekcija problema vida, uspostavljanje dijagnoze i liječenje djece koja zahtijevaju profesionalnu njegu vida od strane stručnjaka sa najnovijom otfalmološkom opremom, te naravno sveopće poboljšanje usluga za djecu sa oštećenjima vida. Kroz Projekat, stručnjaci oftalmolozi su pružili obuku lokalnom obrazovnom sistemu u provođenju skrininga vida za školsku djecu, a škole u HNK su opremljene priručnicima, Senellovim testovima i dokumentima za praćenje medicinskih evaluacija.  

„Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je odmah prepoznalo značaj i veliki doprinos koji može proizaći iz ovog značajnog Projekta i sa zadovoljstvom pristalo da bude dio organizacije i implementacije istog. Budući da djeca veliki postotak svog vremena provode ispred tehnoloških uređaja, problemi sa vidom su sve učestaliji. Međutim, velikom broju djece nije uspostavljena potrebna dijagnoza, stoga ovaj Projekat je od izuzetne važnosti, jer će obučeni stručnjaci uvidjeti te probleme i uputiti djecu na oftalmološke preglede sa najnovijom opremom koju dobivamo danas“- kazao je ministar Hadžović

Ministar Hadžović se zahvalio gospodinu Isaacu Fergusonu i humanitarnoj organizaciji „LDS“ na njihovoj velikodušnoj donaciji i odličnoj saradnji, Kantonalnoj bolnici, Zavodu za javno zdravstvo HNK,  uvaženim doktorima koji su uspješno sproveli obuku zaposlenika u školama i nastavnicima.

Gospodin Isaac Ferguson je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Ministarstvom, bolnicom „Dr. Safet Mujić“ i Zavodom za javno zdravstvo HNK. „Naše najveće zadovoljstvo je u tome što će se djeci koja imaju probleme sa vidom pružiti zaista efikasna i stručna pomoć sa najnovijom opremom“- kazao je gospodin Ferguson.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, doktor Nermin Avdić je naglasio da je poseban značaj ovog Projekta ulaganje u preventivno i rano otkrivanje problema vida kod djece, jer se na taj način može zaustaviti jedno oboljenje u samom početku i na adekvatan način liječiti i izliječiti. „Ovo je Projekat od velikog značaja jer se radi o djeci u predškolskom i školskom uzrastu, te zbog toga što se ne radi o jednokratkoj pomoći, nego donaciji i ulaganju koje će trajati i služiti građanima HNK“- izjavio je doktor Nermin Avdić.

Direktor kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ Mostar, doktor Zlatko Guzin je zahvalio organiciji „LDS“ na velikodušnoj donaciji i drustveno značajnom projekatu koji će inicirati i druge projekte poput ovoga, jer su skrining programi i programi prevencije u zdravstvenom sistemu HNK i BiH u suficitu. „Ovaj Projekat je obuhvatio 20 vrtića i 48 osnovnih škola, tj. oko 17.500 djece, što govori o značaju ovog projekta“- Kazao je direktor, prim. dr. Zlatko Guzin.

Također, u sklopu današnjeg programa, ministar obrazovanja, nauke, kluture i sporta HNK i predstavnici organizacije „LDS“ su posjetili O.Š. „Zalik“ tokom koje je uspješno izvršen skrining vida učenika trećeg razreda od strane učiteljica.

 

U linku ispod, možete pogledati i promotivni video za ovaj Projekat u kojem su učestvovali najpoznatiji sportaši iz Bosne i Hercegovine:

https://drive.google.com/file/d/0B32EAHCNjxuxZ21EQ284ZjU4Wkk/view?usp=sharing_eixpa_sp&ts=585c5e4d

Galerija