Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK odbacuje navode sindikata i nastavlja predano raditi za dobrobit svih radnika u obrazovanju

Datum objave: 21.02.2024

Na protestima koje su jučer, 20.2.2024. godine, organizirali sindikati osnovnih i srednjih škola s područja HNK, izrečene su grube i neistinite kvalifikacije o navodnim pritiscima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Adnana Velagića na pojedine članove sindikata i direktore škola.



Ovim putem obavještavamo sve zaposlenike u odgojno-obrazovnom sistemu HNK, kao i cjelokupnu javnost da su navodni pritisci na članove sindikata i direktore škola neistina i izraz nemoći pojedinih sindikalnih aktivista da ubijede svoje članstvo o neophodnosti ovakvih protesta. Želimo da obavijestimo javnost, a ponajprije prosvjetne radnike da na adresu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK od strane predstavnika sindikata osnovnih i srednjih škola nikada nije stigao niti jedan zvanični poziv na razgovore. Istina je da smo obavili određene neformalne razgovore sa pojedinim predsjednicima sindikata i utvrdili dobar put za rješavanje određenih sindikalnih zahtjeva.

Nažalost, činjenica je da se u obrazovnom sistemu u HNK primjenjuju zakonski i podzakonski akti koji su zastarjeli i čije su izmjene i dopune apsolutno neophodne i to je jedan od problema sa kojim se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK suočava u ovom momentu, a sasvim je jasno da je za rješavanje ovakvih problema potrebno određeno vrijeme i saradnja s drugim institucijama i organima izvršne i zakonodavne vlasti.

Ovim putem obavještavamo javnost da će Ministarstvo i dalje nastaviti predano raditi na iznalaženju rješenja za sindikalne zahtjeve i izradi novih zakonskih i podzakonskih propisa kojima ćemo unaprijediti obrazovni sistem u našem kantonu, te da svi sektori Ministarstva predano rade na izradi novih zakonskih i podzakonskih akata, ne samo u obrazovanju, nego i na polju nauke, kulture i sporta.

Projekti