Delegacija Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini u službenoj posjeti ministru Velagiću

Datum objave: 15.02.2024

Delegacija Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koju su činili politički savjetnik i koordinator tima, Fermin Cordoba, predstavnica Pravnog odjela EUSR, Lejla Bašlagić i predstavnik Ureda EU Mostar, Petar Kraljević boravili su u službenoj posjeti Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, gdje su se susreli s resornim ministrom, prof. dr. Adnanom Velagićem.



Učesnici sastanka razgovarali su o Inicijativi izrade akcionih planova za obrazovni sektor u Bosni i Hercegovini koju će zajednički realizirati Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, UNESCO-a, UNICEF-a, Misije OSCE-a i Vijeća Evrope u Bosni i Herecgovini. Inicijativa izrade akcionih planova za obrazovni sektor u Bosni i Hercegovini nastala je na osnovu Izjave o opredjeljenju za transformaciju obrazovanja u Bosni i Hercegovini koju su sve obrazovne vlasti u Bosni i Hercegovini usvojile u junu 2022. godine i time se opredijelile za predanu izgradnju kvalitetnog, inkluzivnog i jednakog obrazovanja dostupnog svima. Izrada akcionih planova za obrazovni sektor u Bosni i Hercegovini obuhvatit će predškolsko, osnovno, srednje, tehničko i stručno obrazovanje i osposobljavanje, uključujući i cjeloživotno učenje, visoko obrazovanje.

Upoznavši Delegaciju Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini sa stanjem u obrazovnom sistemu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ministar Velagić naglasio je da je otvoren za nastavak i intenziviranje saradnje, te zahvalio Delegaciji na dosadašnjoj podršci.

Projekti