Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K osuđuje postupak Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

Datum objave: 04.02.2024

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K osuđuje postupak Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koji je na svojim službenim stranicama objavio promotivni plakat za prvu ljetnu školu o metodologiji političkih nauka koju organizira zajedno sa IPSA-om (International Political Science Association), na kojem su munare džamija koje se nalaze iza Starog mosta zamijenjene nespotojećim objektima.



Jedan od osnovnih ciljeva visokog obrazovanja jeste razvijanje znanosti i unapređivanje umjetničkog stvaralaštva, uvažavanje europskih, humanističkih i demokratskih vrijednosti i činjenica. Umjetnička sloboda jeste povezana sa kreativnošću, inovacijama, znatiželjom, ali umjetničko djelo treba da bude kreirano na osjećajima moralnih vrijednosti i odgovornosti prema društvenoj zajednici. Od visokoškolskih institucija se očekuje da uvažavaju činjenice, a ne da podliježu dnevno-političkom utjecaju, jer činjenice samo neuki ignorišu. Stoga, od rukovodstava Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru očekujemo da ukloni ovaj sporni promotivni plakat.

Grad Mostar je simbol multikulturalnosti, spoj različitih kultura, vjera i tradicija koje se oduvijek prožimaju i dopunjavaju, a tome u prilog svjedoče brojni zapisi i povijesne činjenice.

Projekti