Počelo potpisivanje ugovora za stipendije i subvencije smještaja za studente s područja HNK

Datum objave: 23.01.2024

U sali Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona počelo je potpisivanje ugovora za stipendije i subvencije smještaja za studente s područja HNK, za akademsku 2023/2024. godinu. Tom prilikom ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić i ministar finansija HNK, Adil Šuta pozdravili su studente i uputili im čestitke.



„Ovom prilikom upućujem vam iskrene čestitke i nadam se da će vam ova finansijska sredstva u određenoj mjeri olakšati studiranje. Naš cilj je da vam budemo podrška na putu sticanja znanja i vještina kojima ćete doprinositi društvenoj zajednici i našoj domovini. Opredijeljenost i ciljevi Ministarstva jesu provođenje proaktivne politike koja će doprinijeti poboljšanju studentskog standarda i poboljšanju uvjeta za bolje i kvalitetnije obrazovanje. Naša podrška za razvoj cjelokupnog sistema visokog obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kroz različite projekte neće biti upitna. Također, želim kazati da Ministarstvo radi na izmjeni Pravilnika o dodjeljivanju stipendija i subvencioniranju smještaja u studentski dom u cilju poboljšanja studentskog standarda“, kazao je ministar Velagić.

Ministar Šuta studentima je poželio mnogo sreće u nastavku studiranja i poručio ima da i dalje marljivo rade i budu proaktivni.

Za ovu akademsku godinu na osnovu provedene konkursne procedure za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, pravo na prvu stipendiju ostvarilo je 1126 studenata, dok je 41 student ostvario pravo na subvenciju smještaja. Uključujući ovogodišnje stipendije i subvencije smještaja, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona ukupno stipendira i subvencionira smještaj u studentske domove za oko 2800 studenata.

Galerija

Projekti