Visoko obrazovanje i nauka

Vijesti iz sektora


 • Svim studentima u HNK stipendije i subvencije smještaja

  Datum obavijesti: 22/01/2020

  Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila je da se svim studentima koji su aplicirali na objavljeni konkurs i zadovoljili formalno-pravne uslove dodijeli stipendija ili subvencija smještaja u studentske domove za akademsku 2019/2020. godinu.

 • Odluka o dodjeli stipendija i subvencija smještaja u studentske domove za akademsku 2019./2020. godinu

  Datum obavijesti: 22/01/2020

  Obavještavamo sve studente dobitnike stipendije/subvencije smještaja u studentske domove za akademsku 2019/2020. godinu kako će potpisivanje ugovora biti upriličeno 24. januara 2020. godine u dvorani zgrade Vlade HNK, Ulica Stjepana Radića 3/III, Mostar.

 • Obrazovanje za mir

  Datum obavijesti: 16/01/2020

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović održao je sastanak sa predstavnicama Chatolic Relief Services organizacije, gosp. Editom Čolo-Zahirović i gosp. Renatom Dlouhi-Kastelic tokom kojeg su razgovarali o konceptu edukacije sa fokusom na mir.

 • Ostvareni bodovi studenata prijavljenih na Konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove u akademskoj 2019./20. godini

  Datum obavijesti: 08/01/2020

  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskg kantona danas je objavilo spisak studenata prijavljenih na Konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u akademskoj 2019./20. godini sa ostvarenim brojem bodova.

 • Obilježeno 60 godina rada i postojanja Mašinskog fakulteta u Mostaru

  Datum obavijesti: 05/12/2019

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović prisustvovao je i prisutnima se obratio na svečanosti povodom obilježavanja 60 godina rada i postojanja Mašinskog fakulteta na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

 • Posljednja dva dana za prijavu na konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove

  Datum obavijesti: 27/11/2019

  Konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima prvog i drugog ciklusa visokog obrazovanja s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona za akademsku 2019/2020. godinu otvoren je do sutra u 16:00 h.

 • Nastavak implementacije projekta „Izgradnja povjerenja putem tjelesnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“

  Datum obavijesti: 20/11/2019

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr.sc. Rašid Hadžović održao je sastanak sa gospodinom Keiichi Hashimotom, Višim savjetnikom Odjela za izgradnju mira ispred Japanske agencije za međunarodnu saradnju povodom nastavka implementacije i daljih koraka na projektu „Izgradnja povjerenja putem tjelesnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“.

 • Evaluacija učinka aktivnosti projekta „Unaprjeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini“ (ENABLE- BiH)

  Datum obavijesti: 14/11/2019

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović ugostio je profesoricu sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Jasminu Mangafić i bh. analitičarku u polju društvenih nauka, Ninu Branković sa kojima je razgovarao o implementaciji aktivnosti projekta „Unaprjeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini“ (ENABLE- BiH) u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji provodi Save the children u saradnji sa partnerskim obrazovnim institucijama u BiH, a koji finansira USAID. Današnji intervju održan je u cilju provođenja prve faze evaluacije učinka aktivnosti projekta „Unaprjeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini“ (ENABLE- BiH).

 • Konkurs za dodjelu stipendija za akademsku 2019/20. godinu

  Datum obavijesti: 13/11/2019

  Na osnovu člana 27. Pravilnika o dodjeljivanju stipendija i subvencioniranju smještaja u studentski dom („Službene novine HNK“, broj: 10/17) Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, raspisuje

 • Sastanak ministra Hadžovića sa ministricom obrazovanja, nauke i kulture iz Njemačke, Karin Prien

  Datum obavijesti: 01/11/2019

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović ugostio je Karin Prien, ministricu obrazovanja, nauke i kulture njemačke pokrajine Schleswig Holstein. Uz ministricu Prien, sastanku su prisustvovale i glasnogovornica ministrice, Antonia Grage, te PR Fondacije Konrad Adenauer, Senada Bratić.


Djelatnosti Sektora za visoko obrazovanje i nauku su:

 • Učestvovanje u implementiranju Bolonjskog procesa na visokoškolskim ustanovama iz nadležnosti Ministarstva;
 • Inoviranje baze podataka za visokoškolske organizacije na Sveučilištu i Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru;
 • Saradnja i realizovanje zakonskih propisa u vezi s djelovanjem, organizacijom i upisom studenata na visokoškolske ustanove;
 • Dopuna propisa o inspekciji u cilju preciziranja ovlasti inspektora u visokom obrazovanju;
 • Donošenje Zakona o visokom obrazovanju i podzakonskih akata;
 • Provođenje aktivnosti materijalne potpore za školovanje deficitarnih kadrova;
 • Ugovorno reguliranje subvencioniranja troškova smještaja i ishrane studenata s područja kantona u studentskim domovima u Bosni i Hercegovini.