Srednje stručno obrazovanje

Datum objave: 06.07.2018

Danas, 06. jula 2018. godine, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i pravni tim iz Ministarstva su održali sastanak sa stručnim savjetnikom za pravne poslove iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Amirom Duhovićem i predstavnicama Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit- GIZ, Isabelom Rapp i Elmom Badžak tokom kojeg su raspravljali o Pravilniku o organizovanju i izvođenju praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja i kod poslovnih subjekata.Sistem srednjeg stručnog obrazovanja se sprovodi u mnogim zemljama svijeta, te predstavlja jedan od prioriteta rada i reformi Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

Prisutni su razgovarali o Pravilniku o srednjem stručnom obrazovanju koji je prezentovao gospodin Amir Duhović, napisanom u Bosansko-podrinjskog kantonu Goražde, te o mogućnostima i načinima implementacije i izgleda finalne verzije Pravilnika u navedenom i naravno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Ministar i gosti su razgovarali o izvođenju praktične nastave u školama i kod poslovnih subjekata, ulozi škola, ministarstava, poslodavaca, privrednih i gospodarskih komora, učenika i roditelja, tj. svih aktera koji su uključeni u implementaciju srednjeg stručnog obrazovanja.

Osiguranje potpune sigurnosti učenika i dobrih uslova za praktičnu nastavu i rad u kompanijama je ključni faktor kojem se neophodno posebno posvetiti.

Srednje stručno obrazovanje je budućnost obrazovanja našeg kantona i države na kojem je neophodno raditi i iskoristiti prednosti koje omogućava, uzimajući u obzir kompleksnost uređenja i resurse HNK, te činjenicu da određeni segmenti ne mogu biti implementirani kao u razvijenim industrijskim velesilama koje imaju jednostavniji politički sistem, poput Njemačke, koja je u ovom segmentu primjer mnogim zemljama svijeta, ali koja i sama nailazi na određene poteškoće kada govorimo o srednjem stručnom obrazovanju.

Ministar Hadžović se zahvalio kolegama iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na saradnji i prezentaciji Pravilnika, te predstavnicama GIZ-a na podršci i zalaganju za reforme, naglasivši da je vrijeme za promjene i uvođenje praktične nastave za učenike, što će ih učiniti konkurentim na tržištu rada, odmah po završetku školovanja.