STEM projekat u HNK i vrijedna oprema za projektne model škole

Datum objave: 03.07.2018

Danas, 03. jula 2018. godine, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, pomoćnik ministra, Sudo Marić i stručna savjetnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje mr. sc. Nefiza Dautović su održali sastanak sa direktoricom organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan, Andreom Žeravčić i projektnom menadžericom, Tatjanom Slijepčević tokom kojeg su razgovarali o komponentama i implementaciji projekta- STEM (Science, technology, engineering and mathematics).Za projekat STEM, koji finansira USAID agencija, su odabrane tri model škole u HNK, a to su Gimnazija „Mostar“, O.Š. „Zalik“ i O.Š. „Petar Bakula“ koje će dobiti najnoviju, vrijednu i modernu opremu za izvođenje STEM nastave.

STEM projekat se sprovodi u okviru projekta „Unaprjeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH“. U model školama će se sprovesti replikacione obuke STEM trenera, koji će zatim obučavati ostale potrebne nastavnike, opremiti STEM učionice, obučiti i omogućiti nova znanja i vještine, uposlenicima, djeci i roditeljima kroz primjenu i promovisanje STEM-a.

U osnovnim školama će se uključiti svi nastavnici od 1. do 9. razreda iz predmeta koji spadaju u STEM discipline, tj. 16 profesionalaca na nivou škole koji će pohađati obuke, učestvovati u primjeni i realizaciji STEM nastave putem planiranja i provođenja STEM časova i projekata.

Ministar je još jednom pružio podršku ovom i sličnim projektima, te naglasio značaj edukacije nastavnika/ica, s ciljem uvođenja inovacija u načine održavanja i pristupa nastavi, praćenja svjetskih metoda, kao i nužnost konstantnog unaprjeđivanja obrazovanja i društva.

Galerija