Svečano zatvoren FIT Coding Challenge 2018 i obilježeno 20 godina postojanja Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru.

Datum objave: 08.06.2018

Danas, 08. juna 2018. godine, u Hotelu Mepas u Mostaru je uspješno završen FIT Coding Challenge 2018- studentsko takmičenje u programiranju i obilježeno 20  godina postojanja i rada Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru. U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, kao jednog od organizatora, manifestaciju je otvorio resorni ministar dr. sc. Rašid Hadžović.Coding Challenge (CC) je projekat koji je pokrenut 2008. godine sa osnovim ciljem da studente podstakne na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja.

Na dvodnevnom takmičenju koje se održalo 7. i 8. juna 2018. godine učesnici su imali priliku demonstrirati svoje ideje i implementacijske sposobnosti u 3 kategorije, a to su:

-     Game Challenge

-     Innovation Challenge

-     Programming Challenge

U okviru današnjeg programa, prezentovana je monografija pod nazivom "20 godina Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru".

Na manifestaciji su se prisutnima obratili i dekan FIT-a, prof. dr. Jasmin Azemović, te rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Elvir Zlomušica, koji su prisutnima govorili o nastanaku, rastu i razvoju FITA-a, te značaju njihovog djelovanja i rada kroz 20 godina postojanja za cijeli Univerzitet i obrazovnje u BiH.

Ministar Hadžović je istaknuo da će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK nastaviti biti podrška FIT-u i studentima i izrazio zadovoljstvo zbog uspješne saradnje.

“Uvjeren sam da će ovaj Fakultet, čija su dostignuća i rad prepoznatljivi ne samo u našem kantonu nego i državi i svijetu, nastaviti nizati uspjehe i u budućnosti, kao jedan od najboljih fakulteta u BiH. Kao resorni ministar, ali i profesor na Građevinskom fakultetu našeg Univerziteta, želim uputiti iskrene čestitke povodom 20 godina kvalitetnog rada i postojanja Fakulteta informacijskih tehnologija, koji iz godine u godinu niže velike uspjehe u našoj akademskoj zajednici. Obrazovanje je zaista najbitnija sfera jednog društva, u koju je neophodno konstantno investirati, razvijati, i ići u korak s vremenom i tehnologijom, što FIT upravo i čini“- kazao je ministar Hadžović.

Galerija