UNESCO nagrada za doprinos u oblasti obrazovanja djevojčica i žena

Datum objave: 10.04.2018

UNESCO je otvorio poziv za dostavljanje nominacija nagradu za doprinos u oblasti obrazovanja djevojčica i žena. Vlada Narodne republike Kine finansira nagradu UNESCO-vog Izvršnog odbora od 2016. godine, s ciljem odavanja priznanja projektima koji imaju za cilj unaprjeđenje obrazovanja za djevojčice i žene, a pokrenuti su od strane pojedinaca, grupa, organizacija ili drugih subjekata. Ove godine se nagrada dodjeljuje treći put, i to na ceremoniji koja će biti upriličena u Parizu, 11. oktobra 2018. godine, kada se obilježava i Međunarodni dan djevojčica/International Day of the Girl Child.Proces apliciranja i nominacija je putem online platforme, kojoj se pristupa preko službene stranice UNESCO-a, a koja je otvorena od 8. marta do 11. maja 2018. godine, na sljedećem linku: http://unesco.org/gwe

Kako je naglašeno Statutima usvojenim od strane Izvršnog odbora na 197. sesiji, nominacije se mogu dostaviti od strane država članica, putem Državne komisije za saradnju Bih sa UNESCO-m, te od strane nevladinih organizacija koje su u službenom partnerstvu sa UNESCO-m.

Nominacije za nagradu se podnose na nominacionom obrascu koji se može preuzeti ovdje:

https://en.unesco.org/sites/default/files/2018_gwe_prize_-_explanatory_note-en.pdf.

Nominacioni obrazac i prateće dokumente je potrebno dostaviti na engleskom jeziku uz prijevod na jedan od službenih jezika u upotrebi u BiH, štampano i u elektronskoj formi (na CD-u). Obrazac je potrebno dostaviti poštom najkasnije do 15. aprila 2018. godine Državnoj komisiji za saradnju BiH sa UNESCO-m na sljedeću adresu:

Ministarstvo civilnih poslova BiH

Državna komisija BiH za UNESCO

Trg BiH br. 1, 71000 Sarajevo

Sa naznakom: „Nominacija za UNESCO nagradu za obrazovanje djevojčica i žena“