Organizovan Okrugli stol na temu „Perspektive obrazovanja i tržišta rada u sektoru turizma u HNK“ u okviru projekta Blue Skills

Datum objave: 30.11.2016

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je u ponedjeljak 28. novembra, 2016. godine u hotelu „City“ organizovalo Okrugli stol na temu „Perspektive obrazovanja i tržišta rada u sektoru turizma u HNK“, s početkom u 11 sati.



Okrugli stol je održan u sklopu IPA projekta pod nazivom „Poboljšanje vještina i znanja kroz integraciju srednjeg stručnog obrazovanja za 'plavi' rast i razvoj turizma – Blue Skills“, s ciljem donošenja zaključaka o perspektivama obrazovanja i tržišta rada u sektoru turizma u HNK te jačanja saradnje između aktera sistema stručnog obrazovanja, s posebnom usmjerenošću na turizam. Prisutnima su se uvodnim obraćanjima obratili dr.sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK; Veselko Čerkez, šef kabineta Ureda predsjednika Vlade HNK,  kao i Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovina. 

Ministar Hadžović je istaknuo važnost projekta za cijelu regiju, naglasivši da su partneri projekta i druge zemlje iz Jadransko-Jonske regije – Italija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija, a njegov značaj je u tome što će sve države partneri imati iste nastavne planove i programe u turističko-ugostiteljskim školama te na taj način omogućiti razmjenu učenika i nastavnika.  „Veoma je bitno što smo uspjeli kroz ovaj sektor, koji je posebno važan za HNK, povezati ekonomiju i obrazovanje i nadam se da ćemo i u budućnosti razrađivati nastavne planove i programe koji će doprinijeti poboljšanju povezivanja ekonomije i obrazovanja“, naglasio je Hadžović, dodavši da se nada da će novi nastavni planovi i programi biti u primjeni već naredne školske godine, kao i da bi do prve razmjene učenika moglo doći narednog ljeta.

U ime dr. sc. Nevenka Hercega, premijera Vlade Hercegovačko- neretvanskog kantona, prisutnima se obratio Veselko Čerkez, šef Kabineta, koji je naglasio kako je učestvovanje u zajedničkim programima i projektima u okviru prekogranične saradnje na tragu nastojanja da u što skorije vrijeme postanemo dijelom velike porodice evropskih država. „Ovo su konkretni projekti koje trebamo razumjeti i na kojima trebamo raditi kako bismo se osposobili, educirali, usvojili i ostvarili neke vještine koje su nam dosad bile nepoznate, jer želimo ići u korak s vremenom i u korak s najsavremenijim postignućima - s onim što jest Evropa danas.“

Predsjednik Turističkog klastera Hercegovina Stjepan Primorac ocijenio je kako je navedeni projekat od vitalnog interesa za turističku djelatnost jer tržište Hercegovine vapi za kvalitetnim kuharima, konobarima i slastičarima: „Ovakvim projektima se podiže turistička ponuda HNK na jedan veći nivo“, naglasio je Primorac. „Po meni je to prestižno zanimanje, kvalitetan kuhar je vrhunski plaćen i posao pronalazi bez problema…“, te dodao kako je riječ o „deficitarnom, hronično nedostajućem kadru kojeg uvozimo iz susjednih zemalja“.

Nakon uvodnih obraćanja, u drugom dijelu programa Okruglog stola, VET stručnjaci i profesori koji su uključeni u projektne radionice i studijske posjete u okviru projekta, dr. sc. Bernardica Milićević, profesorica iz Srednje turističko-ugostiteljske škole Mostar i Haris Idriz, VET stručnjak na projektu i zamjenik direktora Gimnazije Mostar su imali izlaganja gdje su podijelili svoja iskustva stečena projektom, i ukazali na neke bitne odrednice za budući razvoj turizma u HNK, povezavši globalne trendove u turizmu i potrebe tržišta rada, sa nedostacima obrazovnog sistema, kao i na značaj projekta Blue Skills za perspektive obrazovanja u sektoru turizma, u HNK.

Njihova izlaganja su podstaknula prisutne da učestvuju u diskusiji vezanoj za utjecaj globalnih trendova na razvoj turizma i turističke ponude na lokalnom nivou, kao i na potrebe promjenjivog tržišta rada, koje iziskuje stručnu i osposobljenu radnu snagu, sa setom određenih vještina na koje obrazovni sistem treba da obrati pažnju, to jeste, da se premosti jaz između potreba tržišta rada i znanja i vještina koji su rezultat našeg obrazovnog sistema. Kako je cilj projekta poboljšati konkurentnost pomorskog i turističkog sektora kroz jačanje lanca vrijednosti obrazovanja od škola do tržišta rada, kao i podsticanje uniformnog seta kompetencija koje će biti jednako mjerljive i važeće u svim zemljama regije, ukazalo se i na nedostatke postojećeg obrazovnog sistema, kao i nedostatak zainteresovanosti kod mladih za zanimanja iz turističkog sektora.

Glavni cilj ovog okruglog stola bio je preporučiti mjere kojima će se unaprijediti srednje stručno obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo kako bi se kvalitetom turističkih kadrova osiguralo zadovoljenje kako sadašnjih potreba tako i budućih potreba turističkog razvoja.

U tom kontekstu identificirano je pet problemskih područja proizašlih iz diskusija:

  1. kompetencije koje se odnose na identificiranje raskoraka između kompetencija koje posjeduju učenici upisani u turističko-ugostiteljske programe i/ili po njihovu završetku i potreba poslodavaca.
  2. nastavni program za turističko-ugostiteljskih zanimanja (za postojeća i buduća zanimanja) koje treba prilagoditi za omogućavanje bolje saradnje sa firmama a u cilju izvođenja kvalitetnije prakse 
  3. Praktični dio stručnog obrazovanja koji se jednako odnosi na stručnu praksu u praktikumima i kod poslodavaca.
  4. Uslovi u školama, koji se odnose na usitnjenu mrežu škola, kvalitetu nastave i kvalitetu podučavanja stručnih predmeta.
  5. Tržište rada koje se odnosi na proces usklađivanja obrazovanja i potreba ekonomije.

Galerija

Dokumenti

Projekti