Ministar Velagić održao sastanak s predstavnicama UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

Datum objave: 29.01.2024

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić održao je sastanak s voditeljicom programa za obrazovanje UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, Sanjom Kabil i voditeljicom programa za socijalnu zaštitu UNICEF-u Bosni i Hercegovini, Selmom Kazić na kojem su razgovarali o oblasti inkluzivnog odgoja i obrazovanja.



„Oblast inkluzije jedna je od onih o kojima svakodnevno trebamo govoriti, ali je i u potpunosti primjenjivati u praksi, a odgojno-obrazovne ustanove su mjesta gdje njena primjena u potpunosti treba biti vidljiva. Zato je unapređenje kvalitete inkluzivnog odgoja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama HNK jedan od prioritetnih ciljeva Ministarstva. Ovom prilikom predstavnicama UNICEF-a upućujem zahvalnost za dosadašnju podršku i saradnju. Opredijeljenost Ministarstva jeste poboljšanje uvjeta kako na poljima obrazovanja, tako i na poljima nauke, kulture i sporta. Kako bi u tome uspjeli, potrebna nam je kontinuirana saradnja s različitim nivoima vlasti, ustanovama i organizacijama koja nedvojbeno uključuje i organizaciju UNICEF. Nadam da ćemo tragom uspješne prakse našu saradnju nastaviti i u narednom periodu“, kazao je ministar Velagić.

Kabil i Kazić upoznale su ministra o aktivnostima i planovima UNICEF-a koje se odnose na inkluzivni odgoj i obrazovanje i zahvalile na srdačnoj dobrodošlici.

„S ministrom smo razgovarale o temama kojima se UNICEF bavi, specifično o predškolskom odgoju i obrazovanju i o inkluzivnom obrazovanju, a u svijetlu reforme sistema procjene djece s poteškoćama koji je u HNK već u toku. Također, jutros je počeo seminar 'Trener za trenere' koji se odnosi na inkluzivno obrazovanje, na kojem prisustvuju predstavnici Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo i nekih škola, a uz podršku Univerziteta u Sarajevu“, kazala je Kabil.

Projekti