VLADA HNK SA SINDIKATIMA KORISNIKA KANTONALNOG BUDŽETA

Datum objave: 08.12.2023

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, zajedno s ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adnanom Velagićem, ministrom finansija Adilom Šutom, ministrom unutrašnjih poslova Marijom Marićem, i ministrom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Goranom Karanovićem održala je danas sastanak s čelnicima šest sindikalnih organizacija, korisnika budžeta HNK. Sastanku su prisustvovali čelnici sindikata osnovnoga i srednjeg obrazovanja, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika: Goran Miličević, Edina Čomić, Josip Milić, Edin Sarajlić, Nail Balić, Dalibor Alilović i Miron Torlo.



Predstavnici kantonalne vlade podsjetili su na to kako su još uvijek na snazi potpisani kolektivni ugovori odnosno izmjene i dopune kolektivnih ugovora sa svim granama čiji su predstavnici prisustvovali sastanku te istaknuli kako Vlada u cijelosti poštuje sve odredbe tih ugovora, uključujući i one o povećanju primanja korisnika kantonalnog budžeta. Naglasili su kako garantovana osnovica za obračun plata nikada neće biti upitna, a svi eventualni razgovori o povećanjima primanja moraju biti u skladu s realnom procjenom prihoda u Budžetu.

Govoreći o problematici pravomoćnih sudskih presuda, Vlada će o toj temi obaviti razgovor sa kantonalnim javnim pravobranitocem, na osnovu čega će izraditi program rješavanja i toga pitanja. Predsjednica Buhač predstavnicima sindikalnih organizacija predočila je činjenice kada je u pitanju zatečeno stanje s Budžetom, ističući kako su određene špekulacije u javnosti dovele do različitih interpretacija stvarnoga stanja, o čemu je govorila i na konferenciji za novinare koja je uslijedila nakon sastanka. Osim predsjednice, javnosti su se obratili i ministar finansija Adil Šuta, kao i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adnan Velagić.

Audio zapise izjava predsjednice i dva ministra poslušajte u prilogu:

Audio: Predsjednica Marija Buhač

Audio: Ministar Adil Šuta

Audio: Ministar Adnan Velagić

Galerija

Projekti