Otvorene obnovljene područne škole i školsko igralište u Konjicu

Datum objave: 23.11.2023

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Gradu Konjicu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić i gradonačelnik Grada Konjica, Osman Ćatić prisustvovali su otvaranju obnovljenog školskog igrališta u JU Osnovnoj školi Čelebići, njenoj obnovljenoj područnoj školi Ribići, kao i otvaranju obnovljene područne škole Podorašac koja je sastavni dio JU Druge osnovne škole Konjic. 



JU Osnovna škola Čelebići uz podršku Grada Konjica realizirala je dva projekta, i to obnovu područne škole Ribići i obnovu školskog igrališta u centralnoj školi. Projekat u područnoj školi Ribići podrazumijevao je kompletnu izmjenu interijera i eksterijera (rekonstrukciju krova, fasade, elektroinstalacije, mokri čvor, obnovu učionica), dok je projekat u centralnoj školi podrazumijevao obnovu igrališta odnosno postavljanje ograde oko cijele škole, plohe i golova na igralištu, te rješavanje oborinskih voda. Kada je riječ o obnovi područne škole u Podorašcu, isti je obuhvatio rekonstrukciju krova i sanaciju fasade za koju su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Vlada HNK osigurali sredstva, dok je Grad Konjic podržao obnovu interijera.

Ministar Velagić istakao je zadovoljstvo što su škole u Konjicu uspjele realizirati ovako značajne projekte koje su podržali Ministarstvo i Grad Konjic. „Čast mi je što sam danas imao priliku da prisustvujem otvaranju dvije obnovljenje područne škole i školskog igrališta u Konjicu. Opredijeljenost Ministarstva jeste da u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave, Vladom HNK, kao i drugim organizacijama u narednom periodu osiguramo što kvalitetnije uvjete za rad kako učenicima, tako i nastavnicima i svim učenicima u odgojno obrazovnom procesu. Ovim putem upućujem čestitke Gradu Konjicu i obrazovnim i drugim ustanovama i institucijama iz Konjica na izuzetno kvalitetnoj organizaciji događaja povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine“, kazao je resorni ministar.

Obilježavanje Dana državnosti u Konjicu počelo je u srijedu predavanjem akademika Mirka Pejanovića, a bit će nastavljeno i u petak, i to obilaskom spomen obilježja i polaganjem cvijeća, kao i defileom učenika osnovnih i srednjih škola koji će započeti na Staroj kamenoj ćupriji i završiti u Kino sali Narodnog univerziteta Konjic. Nakon defilea, uslijedit će zajednički program učenika, te dodjela nagrada za najuspješnije literarne i likovne radove i bit će otvorena izložba likovnih radova učenika u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic.

Galerija

Projekti