Ministar Hadžović i predsjednik Herceg na proslavi 130. godišnjice Gimnazije Mostar

Datum objave: 26.10.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na manifestaciji povodom obilježavanja 130 godina Gimnazije Mostar.



U svom obraćanju ministar Hadžović uputio je čestitku direktorici, zamjenici direktorice, učenicima i profesorima povodom Dana škole. „Danas je još jedan dan kada imamo razloga za slavlje. Period od 130 godina postojanja jedne obrazovne ustanove doista je vrijedan hvale i poštovanja, s obzirom na to da je na ovom prostoru bilo svega i svačega. Prošlo se svakojakih problema, ali je Gimnazija ostala i opstala. Ovo je škola sa dugogodišnjom tradicijom koja iz generacije u generaciju obrazuje izuzetno kvalitetne učenike na što smo veoma ponosni i nadam se da će tako biti i u budućnosti. Na samom kraju, čestitam 130 godina postojanja Gimnazije Mostar i želim da sadašnji i budući kadrovi imaju jednu značajnu ulogu u društvu kako Mostara i HNK, tako i Bosne i Hercegovine i šire, kao što su i naši poznati književnici, pisci, naučnici koji su pohađali ovu školu“, kazao je resorni ministar.

Predsjednik Herceg, u svom obraćanju uputio je zahvalu svima koji su u proteklih 130 godina s velikom predanošću poučavali brojne naraštaje, učeći ih da primjenjuju stečeno znanje, ali i da, iznad svega, budu dobri ljudi.

Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti Vas, osobno i u ime Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, na ovomu iznimno važnom događaju, proslavi 130. godišnjice postojanja mostarske Stare dame. Ova škola nije samo mostarski arhitektonski dragulj. Ona, kroz svoju dugu i divljenja vrijednu historiju, odgaja i oblikuje naše mlade, naše istinske uzdanice. Otkako je otvorena, ona predstavlja svjetionik znanja i kulture, a njezin vrijedni profesorski kadar sva ova desetljeća nesebično prenosi svoja znanja, pružajući mladim ljudima obrazovanje i potičući ih da u punini rašire svoja krila i, ispunjavajući svoje životne kapacitete, postižu velike stvari. Vlada kojoj sam na čelu obrazovanje je s razlogom stavila u sami vrh svojih prioriteta. Tako i Gimnazija Mostar ima i imat će u nama i prijatelja i partnera – kazao je Herceg, iskazavši zahvalnost svima koji su doprinijeli rastu i razvoju ove časne škole.

Pozdravnim riječima prisutnima su se obratili i direktorica Gimnazije Mostar, Ankica Čović, kao i načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, Božo Ćorić.

Galerija

Projekti