Ministar Hadžović ugostio predstavnike UO Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti

Datum objave: 19.12.2022

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović ugostio je predstavnike Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, predsjednika UO Armina Omerovića i člana UO, Miroslava Ilića.



Resorni ministar upoznao je predstavnike Fondacije s radom i djelovanjem Ministarstva s posebnim akcentom na oblast kulture. „Čast mi je i zadovoljstvo ugostiti predstavnike Fondacije. Tokom proteklih godina, u skladu s našim mogućnostima nastojali smo podržati rad kulturnih institucija s područja HNK i u tom smjeru nastavit ćemo i dalje. Zahvaljujem se i Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti što su prepoznali djelovanje kulturnih ustanova s ovog područja“, kazao je resorni ministar.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, 2007. godine, osnovala je Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnost. Osnovni cilj Fondacije je podsticanje, stimuliranje, razvoj i unapređivanje muzičke, scenske i likovne umjetnosti a naročito u domenu:  produkcije, baštine, premijernih izvođenja i predstavljanja, manifestacija, likovnih izložbi,  stimuliranja stvaralaca, izvođača, institucija, udruženja i asocijacija,  otkupa umjetničkih djela i antikviteta i sl.

Predstavnici Fondacije zahvalili su resornom ministru na srdačnoj dobrodošlici, te mu predočili rad ove ustanove. „Na osnovu zaključka UO Fondacije, kolega Ilić i ja smo na redovnim posjetama širom Bosne i Hercegovine, samim tim i HNK kako bi obišli naše korisnike. Zahvaljujemo se resornom ministru na srdačnom dočeku. Bilo nam je zadovoljstvo da ga informišemo da smo ove godine podržali ozbiljan broj projekata u HNK u iznosu oko 100.000 KM na osnovu javnih poziva i konkursa. Želimo na ovaj način produbiti saradnju između ustanova i korisnika“ kazao je predsjednik UO Fondacije, Armin Omerović.    

Projekti