Potpisan Memorandum o saradnji s organizacijom MyRight - Empowers people with disabilities

Datum objave: 21.12.2020

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr.sc. Rašid Hadžović i regionalna koordinatorica za Evropu nevladine organizacije MyRight - Empowers people with disabilities,  Binasa Goralija potpisali su Memorandum o saradnji. Sastanku su prisustvovali i stručna savjetnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje, mr.sc. Nefiza Dautović, koordinatorica projekta, Nataša Maros i konsultant Zlato Sarić.Memorandum o saradnji podrazumijeva implementaciju tehničke podrške konsultanta u kreiranju plana aktivnosti kojim će se postaviti temelj  za korištenje indikatora za praćenje inkluzivnog obrazovanja za djecu i mlade s invaliditetom kroz projekat „Kvalitetno inkluzivno obrazovanje – sada!“

Vjerujući da saradnja između predstavnika vlasti i nevladinih organizacija može dovesti do sinergije međusobnih potencijala i rezultirati poboljšanjem stanja prava na kvalitetno inkluzivno obrazovanje djece i mladih s invaliditetom, potpisani Memorandum potvrdio je  opredijeljenost za usvajanje Indikatora za praćenje inkluzivnog obrazovanja djece i mladih s invaliditetom u skladu s članom 24. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Potpisnici Memoranduma dijele viziju i posvećenost izgradnji prosperitetnog, pravičnog, otvorenog, demokratskog i inkluzivnog društva jednakopravnih članova i članica čija se ljudska prava poštuju, štite i promoviraju.  

Resorni ministar izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom, te kazao da  rezultat tehničke podrške u konačnici treba da doprinese konkretnom poboljšanju  u sprovođenju prava na kvalitetno inkluzivno obrazovanje djece i mladih s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Galerija