Međunarodni dan mira

Datum objave: 21.09.2020

Širom svijeta, 21. septembra obilježava se Međunarodni dan mira kojeg je Generalna skupština Ujedinjenih naroda ustanovila 1981. godine.Međunarodni dan mira ustanovljen je u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama i prekida neprijateljstva na svjetskom nivou.

Ovogodišnja tema povodom obilježavanja Međunarodnog dana mira je „Shaping Peace Together“ -  „Stvaramo mir zajedno“. S obzirom na činjenicu da se ove godine obilježava 75 godina od osnivanja Ujedinjenih naroda, obilježavanje Dana mira ima posebnu važnost. Kao dio aktivnosti mreže Globalnog partnerstva za prevenciju oružanih sukoba (GPPAC) za Zapadni Balkan, škole na području HNK, u skladu sa epidemiološkom situacijom, obilježile su Međunarodni dan mira i poslale poruke odgovornosti, tolerancije, solidarnosti i težnje za ostvarivanjem dugoročnog mira.

U sklopu PRO-Budućnost projekta, a kroz realizaciju Memoranduma o razumijevanju  u školskoj 2020/2021. godini, čiji je cilj kroz iskustvene radionice i druge aktivnosti učenice i učenike poticati na izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini, deset srednjih škola s područja HNK kao posebnu aktivnost navedenog projekta izdvojile su obilježavanje Međunarodnog dan mira.

Galerija