Ministar Hadžović na sastanku s predstavnicima Kluba skakača u vodu „Mostari“

Datum objave: 23.07.2020

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović povodom organizacije tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru, primio je predstavnike Kluba skakača u vodu „Mostari“ sa kojima je održao radni sastanak.



Tokom susreta „Mostari“ su upoznali ministra Hadžovića o svim detaljima posljednjih priprema koji se obavljaju za tradicionalne 454. skokove sa Starog mosta, koji će se održati u nedjelju, 26. jula. Zbog izmijenjenih okolnosti koje nalaže epidemiološka situacija u BiH, skokovi će održati u potpuno drugačijim organizacionim okvirima, pred malim brojem ljudi, što je bitno uticalo i na finansiranje i mogućnost organiziranja ovog tradicionalnog događaja.

Hadžović je podržao opredijeljenost  Kluba skakača u vodu „Mostari“ u organizaciji ove manifestacije, navodeći da je bilo jako bitno da se tradicija skokova uprkos svim poteškoćama ipak održi.

„Značaj održavanja skokova za Mostar i BiH u cjelini je ogroman. Ljepotu Starog mosta i njegovu dodatnu popularizaciju upotpunili su upravo tradicionalni skokovi. Održavanjem tradicionalnih skokova iz Mostara svake godine u svijet odlaze slike koje govore o hrabrosti, odvažnosti i vještini koju demonstriraju skakači, poznate mostarske laste. Nadam se i očekujem da će se mostarski skokovi ubrzo naći na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, jer to u potpunosti zaslužuju“ istakao je Hadžović.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, cijeneći važnosti tradicionalnih skokova sa Starog mosta, kao i prethodnih godina jedan je od sponzora ove manifestacije.

Projekti