Odgovor na saopštenje za javnost Sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja HNK

Datum objave: 21.01.2020

Odgovor na saopštenje Sindikata srednjih škola HNŽ-a, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH za HNK, Sindikata učitelja HNŽ-a i Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK od 20. januara 2020. godine.



Povodom saopštenja Sindikata srednjih škola HNŽ-a, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH za HNK, Sindikata učitelja HNŽ-a i Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK od 20. januara 2020. godine koje se odnosi na zapošljavanje prosvjetnih radnika na određeno vrijeme, dužni smo informisati javnost da je u prethodne tri godine počelo rješavanje problematike zapošljavanja, od kada je u stalni radni odnos primljeno preko 320 prosvjetnih radnika. Također, Ministarstvo je u proteklom periodu, uspješno izradilo organizacione šeme u korist zaposlenika, a dostavljena mreža škola od osnivača je ispoštovana, što ukazuje na činjenicu da nijedna škola na području Kantona nije zatvorena. Paralelno s navedenim, tekao je proces zbrinjavanja radnika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim školama na području HNK. Važno je istaknuti, da se u skladu s dogovorom i potpisanim kolektivnim ugovorima, poštuje dinamika povećanja plata od 15% u periodu od tri godine.

Svjesni važnosti podizanja kvaliteta nastavnog procesa i zadovoljstva zaposlenika, u cilju kvalitetnog obrazovanja mladih naraštaja, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK zajedno s Vladom HNK uspješno je realizovalo značajne projekte obnove škola i  niz projekata vezanih za jačanje kapaciteta nastavnika i programa prevencije, za što će se i u narednom periodu zalagati. Osim obnove, Ministarstvo je u saradnji s Vladom HNK i partnerima u proteklom periodu obezbijedilo značajan iznos koji je uložen u opremanje škola savremenim nastavnim sredstvima. Jedan od najvažnijih projekata svakako je program asistencije u nastavnom procesu, gdje su na osnovu zahtjeva škola obezbjeđena sredstva za 54 osnovca i 6 srednjoškolaca od početka školske godine, kao i 4 dodatna od drugog polugodišta.

Navedeni i mnogi drugi uspješni projekti dokaz su da Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK odlučno ulaže u osiguranje što kvalitetnijeg sistema obrazovanja kako učenicima tako i nastavnim djelatnicima koji predstavljaju temelj zdravog i uspješnog društva.

Projekti