Održan dvodnevni STEM sajam u Mostaru

Datum objave: 20.11.2019

U sklopu projekta „Unaprjeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH – Enhancing and Advancing Basic Learning and Education in Bosnia and Herzegovina – ENABLE BIH“, podržanog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), 19. i 20. novembra održan je dvodnevni STEM sajam.



Cilj sajma je prezentirati  ključne razvoje i dobre prakse kao i potaknuti razmjenu iskustava na temu STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) prema potrebama 21. stoljeća za dobrobit obrazovanja, ekonomije zasnovane na znanju i bh. društva u cjelini. Pored prezentiranja ključnih postignuća i planiranih razvoja projekta ENABLE BiH, na sajmu su prezentirane i ideje i vrijedna iskustva na temu STEM istaknutih ličnosti i profesionalaca kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz svijeta.

Škole uključene u STEM projekat iz Bosne i Hercegovine, također su demonstrirale primjenu STEM-a u učionicama tokom nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Na sajmu su primjenu STEM-a demonstrirale i škole s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona - OŠ Petra Bakule, OŠ Zalik i Gimnazija Mostar, od kojih su učenici O.Š. Petra Bakule osvojili treće mjesto, a O.Š. Zalik najviše glasova publike.

Prisutnima se obratio resorni ministar Hadžović, istaknuvši značaj organizovanja ovakvih događaja koji okupljaju škole i učenike na jedno mjesto, zajedno radeći ka unaprjeđenju i stvaranju boljih uslova obrazovanja. Ministar je uputio čestitke nagrađenim učenicima i školama kojima je su na Sajmu uručene vrijedne nagrade.

Galerija

Projekti