Sastanak ministra Hadžovića sa petim najjačim čovjekom na svijetu porijeklom iz Bosne i Hercegovine

Datum objave: 04.11.2019

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović ugostio je petog najjačeg čovjeka na svijetu, Nedžmina Ambeškovića, koji je na prestižnom takmičenju "Giants Live", održanom u julu ove godine na kultnom stadionu Wembley u Londonu, osvojio treće mjesto u mrtvom dizanju.



Ambešković, rođen i odrastao u BiH, odselio je u Švedsku 2011. godine, 2012. počeo trenirati, a profesionalno se takmičiti 2016. godine. Ambeškovića kojeg često zovu bh. strongman, visok je 190 centimetara i težak 160 kilograma i trenutno je peti najjači čovjek na svijetu, a treći u deadliftu.

Ambešković je prvi Bosanac koji je učestvovao na takmičenju World Strongest Man, te Svjetskom prvenstvu u deadliftu održanom u Londonu. Na kraju je zauzeo treće mjesto sa podignutih 440 kilograma. Pripreme za takmičenja su prema Ambeškoviću veoma zahtjevne, uz iscrpne treninge i režim prehrane koji mora zadovoljiti određeni nivo unosa kalorija.

Prisutni su razgovarali o Nedžminovim početcima bavljenja ovim, veoma zahtjevnim i ekstremnim sportom, postignutim uspjesima, budućim planovima i takmičenjima, te perspektivi bavljenja istim u Bosni i Hercegovini, istaknuvši da je sve veći broj osoba iz BiH zainteresovano za ovaj sport.

Reosni ministar Hadžović je čestitao Nedžminu na velikom uspjehu, naglasivši da BiH ima veoma vrijedne i uspješne sportiste, koji predstavljaju jedne od najznačajnijih ambasadora BiH u svijetu, te poželio mnogo sreće u budućem radu i treniranju.

U videima ispod možete vidjeti kako izgledaju treninzi i nastupi Nedžmina.

https://www.youtube.com/watch?v=dIfyjolqaKg

https://www.youtube.com/watch?v=k529k8fFNXg

Galerija

Projekti