Sastanak sa predstavnicima Erasmus + Programa

Datum objave: 18.09.2019

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, Dinka Lasić su održali sastanak sa predstavnicima Erasmus + Programa u Bosni i Hercegovini, Šefom ureda, Suadom Muhibićem i Projekt menadžerom, Dejanom Rosićem.



Prisutni su razgovarali o mogućnostima Erasmus + Programa, te prilikama koje nudi za aplikante.

ERASMUS+ poznat pod nazivom ''Erasmus za sve'' je program Evropske Unije za obrazovanje, obuku, mlade i sport za razdoblje 2014-2020. Program omogućava prilike finansiranja za saradnju na svim ovim područjima, između evropskih zemalja, ako i evropskih zemalja sa zemljama partnerima u cijelom svijetu. Program je razvijen u Briselu od strane Evropske Komisije EU. Za cijeli program je izdvojeno 16. 5 milijardi Eura.

Cilj Erasmus + Programa je jačanje znanja i vještina te zapošljivosti evropskih građana, kao i unapređenje obrazovanja, osposobljavanja i rada u području mladih i sporta, posebno visokog obrazovanja.

Program promoviše i podržava mobilnost studenata, akademskih razmjena, razmjena ideja putem stipendija i grantova. Obuhvata sve europske i međunarodne programe i inicijative Evropske unije u području obrazovanja (opće obrazovanje, visoko obrazovanje, obrazovanje odraslih), osposobljavanja (stručno obrazovanje i osposobljavanje), mladih i sporta.

Erasmus+ se sastoji od sljedećih ključnih aktivnosti:

  • Ključna aktivnost 1 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince
  • Ključna aktivnost 2 - Saradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse
  • Ključna aktivnost 3 - Podrška reformi politika
  • Aktivnosti Jean Monnet
  • Sport

Ministar Hadžović je istakao da su mogućnosti Erasmus + Programa zaista mnogobrojne i značajne, te da resorno Ministarstvo daje podršku istom, kao i preporuku visokoobrazovnim institucijama da apliciraju na iste.

 

Oficijalnu stranicu Erasmus + Programa možete pogledati na sljedećem linku:

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/

 

Otvorene natječaje možete pogledati na sljedećem linku:

http://www.mobilnost.hr/hr/natjecaji/#section1

Projekti