Poruka ministra Hadžovića studentima: Vi ste kreatori budućnosti

Datum objave: 23.05.2019

Na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru je otvoren dvanaesti po redu FIT Coding Challenge. Takmičenje je otvorio i prisutnima se obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović.



Dvanaesti po redu, sada već tradicionalni FIT Coding Challenge je projekat pokrenut 2008. godine sa osnovnim ciljem da studente podstakne na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja.

FIT Coding Challenge je jedno od najistaknutijih takmičenja iz oblasti programiranja na području Bosne i Hercegovine i regije, budući da na ovogodišnjem takmičenju učestvuju i studenti iz drugih bosanskohercegovačkih gradova, kao i regije.

FITCC ove godine omogućava učešće u kategorijama poput: programerski izazov (rješavanje manjih problema u programskom jeziku C++), programiranje igara , inovacijski izazov, te cyber Olympics.

Pored samog takmičarskog dijela, svi učesnici će imati priliku upoznati vodeće poslodavce iz oblasti informacijskih tehnologija.

Ministar Hadžović je istaknuo da se učešćem na ovakvim takmičenjima studentima i učenicima pruža prilika da pokažu svoja znanja i sposobnosti, a posebno na ovom takmičenju koje je preraslo u tradicionalan i značajan događaj mostarskog Univerziteta.

„FIT Coding Challenge daje šansu vama, vrijednim učenicima i studentima da pokažete svoja znanja u praksi. Na osnovu sopstvenog rada i sposobnosti ćete u budućnosti obavljati ozbiljan posao koji mogu raditi samo kvalitetne osobe. Bez obzira na vaš plasman na takmičenju, uvjeren sam da ćete svi naći svoje mjesto na tržištu rada jer ste upravo vi kreatori budućnosti“, kazao je ministar Hadžović.

Galerija

Projekti