Održan događaj “Girl's Day” u okviru sajamskih aktivnosti srednjih škola Grada Mostara 2019

Datum objave: 26.03.2019

Danas, 26. marta 2019. godine je održana konferencija za medije povodom otvaranja događaja „Girl`s day“- dana posvećenom budućnosti učenica osnovnih škola, u okviru aktivnosti Sajma srednjih škola Grada Mostara 2019. godine. Na konferenciji se prisutnima obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. sc. Rašid Hadžović, šefica Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grada Mostara, Senada Sadović, savjetnica GIZ projekta „Stručno obrazovanje u BiH“, Elma Badžak, menadžerica Asocijacije poduzetnika Hercegovine, Helena Lončar,  te predstavnica kompanije SPARK d.o.o. Iva Đikić.



„Girl's day je manifestacija u kojoj Ministarstvo kroz Sajam srednjih škola zajedno sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju GIZ-om, nastoji osvijetliti zanimanja koja, uslovno rečeno, nisu ženska. U prethodnom danu našim učenicama omogućili smo posjete različitim firmama kako bi se upoznale sa zanimanjima kojima se u budućnosti mogu baviti. Važno je naglasiti, da ne postoji posao za muškarce i žene nego za one koji taj posao vole i kvalitetno rade.  Zato pozivamo naše učenice da se upišu u srednje stručne/strukovne škole jer nam je prevashodno cilj da osposobimo učenice i učenike za zanimanja za koja nedostaje kadra na tržištu rada. Ministarstvo će u narednom periodu nastojati da obezbijedi i stipendije za učenike i učenice koji se budu upisali u srednje stručne/strukovne škole, što je svakako i dodatna motivacija“, istakao je ministar Hadžović.

Ovim programom predviđeno je informisanje učenica osnovnih škola o mogućnostima koje nude srednja stručna i tehnička zanimanja, kao i tržište rada. S ciljem motivisanja mladih djevojaka da se odluče za tehnička i stručna zanimanja, na događaju su učenicama osnovnih škola prezentovane priče uspješnih žena iz oblasti tehničke struke.

Tokom obraćanja ministar Hadžović učenicama je poručio da je ovo jedna raskrsnica koja je veoma važna za njihov život i buduća zanimanja, te da zajedno sa svojim roditeljima posjete i Sajam srednjih škola kako bi se upoznali sa prednostima tehničkih zanimanja.

„Cilj je zainteresirati učenice završnih razreda osnovnih škola za tehnička zanimanja odnosno ukazati na mogućnosti koje tehnička i stručna zanimanja nude. Na taj način želi se učenicama pomoći kod odabira nastavka školovanja i izbora zanimanja. Ovogodišnji Girl's Day je trajao 2 dana, u odnosu na prethodnu godinu i jučer su učenice završnog razreda svih osnovnih škola u pratnji nastavnika posjetile kompanije iz sektora za koje su pokazale poseban interes i imale su priliku da se upoznaju s djelatnošću tih kompanija i njihovim radom, te zanimanjima koja su tražena u pojedinim sektorima. Nadamo se da će im ta aktivnost pomoći u odabiru nastavka školovanja“, naglasila je šefica Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grada Mostara, Senada Sadović. 

U okviru ove aktivnosti cilj je potaknuti učenice koje pohađaju završni razred osnovne škole, koje su kroz svoje dosadašnje školovanje pokazivale afinitet i sklonost ka stručnim i tehničkim zanimanjima da se za ista opredijele u toku svog srednjoškolskog obrazovanja. Girl's Day omogućava našim učenicama da donesu ispravne odluke o nastavku školovanja, kao i njihovim roditeljima, te razmjenu iskustava sa ženama iz Bosne i Hercegovine koje se bave stručnim i tehničkim zanimanjima.

„Radi se o događaju koji je već dobro pojašnjen, no inovativan je u smislu karijerne orijentacije i karijerne informacije koju smo dužni našim učenicima i učenicama, no na ovaj dan – Girl's Day, fokus je na djevojkama/učenicama. Ove godine smo uspjeli u saradnji s Asocijacijom poduzetnika Hercegovine da animiramo određeni broj kompanija koje su iskazale svoju spremnost da ugoste djevojke iz osnovnih škola na nekoliko sati i da im objasne šta znače ta zanimanja i djelatnost koju oni obavljaju. To je poprilično inovativno u smislu saradnje između obrazovnog sektora i privrede. Ova aktivnost je svakako doprinijela u tom pravcu i nadam se da ćemo je u budućnosti i dalje nastaviti provoditi i unaprijediti, istakla je savjetnica GIZ projekta „Stručno obrazovanje u BiH“, Elma Badžak.

Svi relevantni akteri sistema obrazovanja zajedno rade na ukidanju društvenih stereotipa i unaprjeđenju obrazovanja kroz mnogobrojne i značajne projekte i aktivnosti. U ovoj aktivnosti svoj doprinos dale su i različite kompanije. „Djevojčice su pokazale veliko zanimanje za sve o čemu se tu razgovaralo i pokazale su veliko znanje, što nam je posebno drago, jer je cilj Asocijacije poduzetnika Hercegovine da što više promoviramo stručna obrazovanja i srednjih stručnih škola, kao i ostanak mladih ljudi u Bosni i Hercegovini. Drago nam je što smo dio ovoga i što ćemo sudjelovati na Sajmu srednjih škola, gdje će poduzetnici kroz 4 sektora, zajedno sa srednjim školama pokazati ono što njihove firme mogu ponuditi mladim ljudima koji upišu tu određenu srednju školu i omogućiti im neko zaposlenje ukoliko se odluče za takav smjer“, kazala je Helena Lončar, menadžerica Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

Na konferenciji se obratila i predstavnica Sparka d.o.o. Iva Đikić, izjavivši kako „kompanija odavno radi i na neformalnom zanimanju kroz našu SPARK školu i posvećeni  smo brojnim projektima gdje smo prepoznali isti problem – obrazovanja u osnovnoj školi i dajemo sve od sebe da ohrabrimo i motiviramo mlade ljude da se odluče za zanimanja koja istinski žele, a ne ona koja su im nametnuta.“

Događaj se realizuje u okviru projekta Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Gradom Mostarom, te Asocijacijom poduzetnika Hercegovine (APH).

Osim konferencije, današnji dio programa Girl's Day-a je obuhvatao i panel diskusiju sa uspješnim ženama iz sektora koji se odnose na stručna i tehnička zanimanja, gdje su i učenice završnih razreda osnovnih škola dobile priliku da podijele vlastita iskustva i afinitete, kao i da postavljaju pitanja relevantna za njihov izbor budućeg zanimanja.

Galerija

Projekti