Održana Javna tribina pod nazivom “Kvaliteta obrazovanja u BiH”

Datum objave: 05.03.2019

Danas, 05. marta 2019. godine, s početkom u 14:00 sati, u hotelu „Bristol“ u Mostaru, a u organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara održana je Javna tribina na temu „Kuda ide obrazovanje u BiH“. Na Javnoj tribini, kao jedan od govornika, učestvovala je predstavnica Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, viša stručna saradnica za mlade i profesorica pedagogije, Azemina Gubeljić. Govornici današnje Javne tribine su bili i savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke, Sanela Kuko, predstavnik Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Alim Abazović, predsjednik Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Džani Pajić, te predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, Marijan Tustonja.



Govornici su prezentovali rad i ovlaštenja institucija koje predstavljaju, osvrnuvši se na trenutačno stanje obrazovanja u Bosni i Hercegovini, prostoru i mogućnostima za poboljšanja, te definisali koji aspekti zavise od vlasti, studenata, te samih institucija.

Javna tribina je održana u interaktivnom dijalogu, sa mnobobrojnim pitanjima prisutnih.

Viša stručna saradnica za mlade i zaposlenica Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Azemina Gubeljić se osvrnula na rad resornog Ministarstva i načine na koje se nastoji poboljšati sistem obrazovanja, tj. kroz mnogobrojne projekte i edukacije koje je resorno Ministarstvo implementiralo, te modernizaciju nastavnih planova i programa.

„Izmjena NPP temeljenih na standardima zanimanja i ishodima učenja u saradnji sa poslodavcima- privrednim komorama je nužna. Cjelokupan proces izmjene NPP koordiniraju pedagoški zavodi, a na incijativu škola, dok Ministarstvo za iste daje saglasnost, tj. odobrava iste na prijedlog Zavoda. Obrazovanje mora udovoljiti potrebama tržišta rada i sa istim biti usklađeno“, kazala je Gubeljić.

Gubeljić je istaknula da je praktična nastava i uvođenje/unaprjeđenje iste, nužno za poboljšanje samog kvaliteta obrazovanja, a kroz opremanje kabineta i podsticanje naučno-istraživačkog djelovanja i rada. 

Mjere koje Ministarstvo i Vlada HNK poduzimaju kako bi osigurali punu realizaciju prava mladih ljudi se također provode kroz Program stipendiranja i dodjele subvencija za smještaje u domove redovnim studentima sa područja HNK. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je u akademskoj 2018./19. godini dodijelilo svim studentima, tj. onima koji su apliciranjem ostvarili formalno- pravne uslove stipendije i subvencije, čime je postalo jedini kanton koji je postigao navedeno.

Jedna od ključnih poruka sa današnje Javne tribine jeste da je u cilju modernizacije, unaprjeđenja kvaliteta obrazovanja i usklađivanja sistema obrazovanja u Bosni i Hercegovini, neophodno aktivno uključenje i rad svih aktera koji mogu i trebaju doprinijeti istom.

Galerija

Projekti