Obilježavanje Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja- „Dan ružičastih majica“

Datum objave: 27.02.2019

Učenici osnovnih i srednjih škola HNK su danas 27. februara 2019. godine obilježili Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja- „Dan ružičastih majica“ („Pink Shirt Day“).



Milioni ljudi u cijelom svijetu svake godine posljednju srijedu u mjesecu februaru obilježavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“ izvorno „Pink Shirt Day“.

Širom Hercegovačko- neretvanskog kantona, škole su obilježile ovaj Dan i rekle NE međuvršnjačkom nasilju, kroz razne aktivnosti, prigodne radionice, priredbe i edukacije.

Početak obilježavanja ovoga Dana datira iz 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju u školi, zbog dolaska u rozoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege odlučile su da dignu svoj glas protiv nasilnika i solidarišu se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama. Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine.

Galerija

Projekti