Prezentovana nova računarska oprema za elektronsku učionicu u O.Š. Antuna Branka Šimića

Datum objave: 08.02.2019

Danas, 08. februara 2019. godine ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i predsjednik Vlade HNK, dr. sc. Nevenko Herceg su posjetili Osnovnu školu Antuna Branka Šimića u Mostaru povodom prezentacije opreme za elektronsku učionicu u školi, donirane od strane resornog Ministarstva. Prisutni su također posjetili tok radova na školi u sklopu Projekta energetske efikasnosti, kao i obnovljenu sportsku salu.



Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović je prethodno potpisao ugovore sa direktorima/icama devet škola sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona povodom doniranja opreme za  elektronske učionice u istim.

„Naš cilj od početka mandata je unaprijediti rad škola, a jedan od koraka u svrhu postizanja istog jeste prenošenje znanja od strane vaših nastavnika na moderan i inovativan način u skladu sa razvijenim zemljama i tehnologijama 21. vijeka. Želimo da naša djeca sa kvalitetnim osnovama krenu u dalje obrazovanje u srednje škole a potom i univerzitete, a osnovne škole predstavljaju taj temelj, zbog toga su one i prioritet u određenim projektima. Elektronske učionice će svakako doprinijeti modernizaciji nastavnog rada i procesa, i zadovoljstvo nam je što imamo priliku u vašoj i još osam škola krenuti sa realizacijom ovog projekta, a svakako u narednim godinama u cijeloj HNK“, kazao je ministar Hadžović.

Ministar Hadžović je naglasio da je resorno Ministarstvo odradilo preko 52 projekta u 2018. godini, i osiguralo skoro milion KM donatorskih sredstava za same obrazovne institucije po različitim osnovama, te da je i ovaj projekat koji je Ministarstvo realizovalo doniranjem opreme za elektronske učionice potvrda rada i težnji da obrazovanje u HNK ide u korak s modernim vremenom.

Predsjednik Vlade HNK, dr. sc. Nevenko Herceg je istaknuo da je Vlada HNK do sada u obnovu preko 20 školskih zgrada i sportskih dvorana uložila više od 10 miliona KM.  „U obnovu škole koju smo danas posjetili  uložili smo oko 900.000 KM, a izdvojili smo i dodatnih 30.000 KM za obnovu školske sportske dvorane“, kazao je predsjednik Herceg, naglasivši da je investicija u obrazovanje investicija u održivu budućnost kantona.

Direktorica škole, gospođa Snježana Brkić se zahvalila ministru Hadžoviću i predsjedniku Vlade Hercegu jer su prepoznali potencijal škole. „Zahvaljujem predsjedniku Hercegu i ministru Hadžoviću jer su prepoznali naš potencijal i rade na tomu da se učiteljima i profesorima spremnima za inovacije koje nam donosi moderna tehnologija ponude novi alati kojima će se obrazovanje naše djece, naše budućnosti, podignuti na jednu novu razinu“, kazala je direktorica Brkić.  

Predsjednik Herceg i ministar Hadžović održali su i kraći sastanak s djelatnicima Škole na kojem se razgovaralo o aktualnim temama iz područja osnovnog obrazovanja.

Galerija

Projekti