Sastanak ministra Hadžovića sa zamjenikom ambasadora Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini

Datum objave: 27.11.2018

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je danas 27. novembra održao sastanak sa zamjenikom ambasadora Kraljevine Španije u BiH, gospodinom Nuno Santos Postigom tokom kojeg su razgovarali o obrazovnom sistemu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Bosni i Hercegovini.



Zamjenik ambasadora Kraljevine Španije u BiH, gospodin Santos je istaknuo da Kraljevina Španija želi ponuditi involviranost  u unaprjeđenje obrazovnog sistema u HNK i BiH, te sarađivati za Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK u smislu savjetovanja, zapošljavanja stručnjaka u obrazovnom sektoru iz Španije, tj. pomoći u svim mogućim tehničkim aspektima. Cilj Kraljevine Španije jeste pružiti asistenciju u onome što je prioritet za BiH, a to je poboljšanje kvalitete obrazovanja i uvođenje reformi koje će biti neophodne na putu BiH ka EU integraciji.

Gospodin Santos je naglasio da je obrazovnom sistemu u BiH potrebno ujednačavanje na državnom nivou onoliko koliko je to moguće s obzirom na političko uređenje Bosne i Hercegovine, što će biti jedan od uslova za EU integracije.

Zamjenik ambasadora je kazao da je Kraljevina Španija dugogodišnji prijatelj Bosne i Hercegovine, sa značajnom ulogom i prisutnošću u BiH, te da mu je zadovoljstvo sarađivati sa ministrom Hadžovićem koji je tokom svog mandata pokrenuo mnoge inicijative i reforme u obrazovnom sistemu u HNK.

Ministar Hadžović je zahvalio gospodinu Santosu na incijativi za saradnju i involviranje Kraljevine Španije u cilju unaprjeđenja obrazovnog sistema BiH, te naglasio da postoji još mnogo prostora za reforme kao i modernizaciju obrazovanja u HNK i BiH u skladu sa EU standardima.

Projekti