Čestitka ministra Hadžovića povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Datum objave: 24.11.2018

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Rašid Hadžović je uputio čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti BiH, u kojoj stoji:



“Dan državnosti Bosne i Hercegovine se obilježava od 1943. godine, kada je na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je potvrđena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da BiH bude zemlja ravnopravnih građana, kao i ravnopravna republika unutar tadašnje jugoslovenske federacije. Od tada Bosna i Hercegovina je prošla trnovit put i neuspjele pokušaje uništavanja tih vrijednosti za koje je historija pokazala i svjedočila da ne mogu biti izbrisane, te da su iste duboko ukorijenjene u same temelje izgradnje i postojanja BiH.

U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i u svoje lično ime, svim građanima BiH upućujem najiskrenije čestitke povodom 25. novembra, Dana državnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Zadatak svih nas je da učimo buduće generacije da se svoja država voli i poštuje iznad svega. Našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, sa hiljadugodišnjom tradicijom postojanja, kao i njen suverenitet, moramo njegovati i čuvati, te zajedničkim snagama nastaviti stvarati prosperitetno i progresivno društvo i zemlju evropskih, civilizacijskih vrijednosti i suživota”.

Projekti