Sastanak ministra Hadžovića sa predstavnicima Projekta “Jačanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju”

Datum objave: 29.10.2018

Danas, 29. oktobra 2018. godine, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i pomoćnica za visoko obrazovanje, gospođa Dinka Lasić su održali sastanak sa dugoročnim savjetnikom Resident Twinning Projekta, te zaposlenikom Ministarstva obrazovanja Republike Francuske 20 godina u svojstvu šefa Odsjeka, gospodinom Gerard Gasquetom i asistentom dugoročnog savjetnika za Twinning Projekat, gospodinom Vedranom Kordićem, povodom implementacije Projekta “Jačanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju” u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.



Implementacija Twinning projekta “Jačanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju” službeno je započeta u Mostaru 5. septembra 2018. godine. Projekat je vrijedan 600.000 Eura, a rok implementacije istog je 15 mjeseci.

Studenti u HNK su se do sada suočavali sa određenim preprekama prilikom nostrifikacije diploma stečenih van BiH, po povratku nakon studiranja na mjesto prebivališta unutar HNK, stoga, glavni cilj Projekta jeste poboljšanje veza sa ostatkom Evrope i svijeta jačanjem kapaciteta mobilnosti i omogućavanjem priznavanja diploma studentima iz HNK koje su stečene van Bosne i Hercegovine bez komplikacija.

Navedeni Projekat će se implementirati kroz nekoliko koraka poput strateškog planiranja i analize zakonodavstva, razvojem pravilnika koji će služiti kao preporuke za priznavanje inostranih kvalifikacija, te osnaživanja institucija i kapaciteta kroz treninge, radionice i studijska putovanja.

Ministar Hadžović i prisutni gosti su razgovarali o trenutačnom stanju u području priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija u HNK i BiH, kao i općenito o obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog Kantona. Ministar je istaknuo da je priznavanje diploma stečenih van BiH već dugi niz godina problem za visoko obrazovanje u HNK, te spremnost na svaki vid podrške koji je Centru za informisanje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja za implementaciju Projekta “Jačanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju” potreban.

Projekti