USPJEŠAN POČETAK ŠKOLSKE GODINE SA NOVIM PROJEKTIMA I KOLEKTIVNIM UGOVOROM ZA OSNOVNE ŠKOLE

Datum objave: 04.09.2018

Danas, 04. septembra 2018. godine je održana konferencija za medije povodom početka školske godine i potpisanog Kolektivnog ugovora iz oblasti osnovnog odgoja i obrazovanja u HNK. Prisutnima su se obratili sa značajnim informacijama iz obrazovanja i samog Kolektivnog ugovora, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ, Slavko Lauš, i predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK, Omer Tipura.



Ministar Hadžović je poželio sretan početak školske godine svim učenicima i zaposlenicima u školama, i istaknuo kako je Ministarstvo u prethodnom periodu radilo i odradilo svoj posao na vrijeme, budući da je školska godina počela na vrijeme drugu godinu zaredom, prvim ponedjeljkom u mjesecu septembru, čime se stabilizovao sami početak školske godine, problematično pitanje u prošlosti.

„Uspješno smo odradili organizacione šeme, zbrinuli smo kompletan tehnološki visak i naravno potpisali Kolektivni ugovor sa Sindikatima osnovnog odgoja i obrazovanja“, kazao je ministar Hadžović, naglasivši da je ovaj Kolektivni ugovor dao određena prava zaposlenicima i da je dosta kvalitetniji u odnosu na prethodni.

„Pored toga što je Vlada u pregovorima sa Sindikatima dala određeno povećanje, tačnije, u naredne 3 godine po 5 posto povećanja godišnje, imamo i određene beneficije koje su dobili zaposlenici, gdje smo dozvolili da se ugovor o radu prebaci iz jedne u drugu školu što do sada nije bio slučaj, tj. sada će se moći u dogovoru sa školskim odborima i zaposlenikom, ugovor o radu prebaciti, čime ćemo smanjiti troškove putovanja a i uštediti vrijeme na putovanje zaposlenika. S druge strane, omogućili smo da se svim zaposlenicima koji imaju četvero ili više djece smanji trećina norme, kao i zaposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju. Posebno smo tretirali magistre, doktore nauka, mentore, savjetnike, te zaposlenike sa 30 i 35 godina radnog staža. Također, dali smo mogućnost nadopune nastavne norme u istim školama do 6 sati. Sada imamo zadovoljne zaposlenike sa punim normama. Uspješno smo pokrenuli i završili projekat asistenata u nastavi, tačnije, dobili smo 24 asistenta u nastavi, koji su raspoređeni po prioritetima u zavisnosti od nalaza djeteta, zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje koji su finansijeri“, rekao je ministar Hadžović.

Ministar je istaknuo da je projekat kupovine udžbenika za učenike 5. razreda uspješno implementiran, tj. obezbijeđeni su udžbenici za 526 socijalno ugrožena učenika, putem donacije od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Ministar je naglasio da je nova školska godina počela sa dva nova projekta. Jedan od projekata se sprovodi u saradnji sa japanskom agencijom JAICA, tj. novi nastavni plan i program, koji se ove godine nalazi u eksperimentalnoj fazi u dvije pilot škole, koje će dobiti opremu potrebnu za izvođenje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, a ako se plan i program pokaže kao uspješan, bit će primijenjen u svim školama u Kantonu i sve će dobiti potrebnu opremu. Drugi značajan projekat je STEM, tj. prirodne nauke, projekat preko kojeg će tri škole u HNK dobiti novu opremu u iznosu od 20.000 dolara po školi.

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK, Omer Tipura je istaknuo da su održani mnogi sastanci i pregovori sa ministrom Hadžovićem i premijerom Hercegom, koji su tekli uz obostrano uvažavanje, razumijevanje i usuglašavanje stavova na jedan korektan način. „Zahvaljujem u ime radnika koje predstavljam kompletnoj Vladi sa resornim Ministarstvom na razumijevanju i dobroj saradnji. Želim da naglasim da u prethodnih deset godina nismo imali povećanje plata i priliku da potpišemo ovako kvalitetan kolektivni ugovor. Mi smo sa ovim Kolektivnom ugovorom zadovoljni, jer pored toga što obuhvata finansijsku stranu, obuhvata i prava i obaveze svih uposlenika i poslodavaca u osnovnom odgoju i obrazovanju“, kazao je Tipura.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a, Slavko Lauš je istaknuo da je ovaj Kolektivni ugovor pokazatelj da se počelo ozbiljno misliti o osnovnom odgoju i obrazovanju, koje je u prošlosti bilo napušteno.

„Naišli smo na ljude u resornom Ministarstvu i Vladi koji su razmišljali kao mi i razumjeli specifičnosti osnovnog obrazovanja. Osnovno obrazovanje mora biti najkvalitetnije, jer u njemu su temelji. Ima još dosta mjesta za napredak, ali napraviti pomak nakon deset godina je nama uspjeh, tj. pomak od povećanja plata za 15 posto, koje će u konačnosti nakon tri godine doći na 17 posto. Moram zahvaliti Vladi, odnosno socijalnom partneru na fer pregovorima i uspješnoj saradnji. Posebno želim zahvaliti premijeru Hercegu, koji je doprinjeo svemu ovome i naravno našem ministru Hadžoviću koji je bio uz nas od prvoga dana i uvjeravao nas da ćemo napraviti nešto dobro“, kazao je Lauš, naglasivši da će ovaj Kolektivni ugovor, tj. pomak, najviše osjetiti učenici.

Ministar Hadžović je napomenuo da je ove godine u HNK u 1. razrede upisano 1858 učenika, a da je ukupan broj učenika 17.544.

Ministar je naglasio da će se tokom tekućeg mjeseca objaviti javni pozivi za e-učionice, te da će 10 škola dobiti e-učionice. Također, ovaj mjesec idu svi konkursi za određeno i neodređeno vrijeme za sve zaposlenike i one koji žele da rade u školama.

Galerija

Projekti