POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR IZ OBLASTI OSNOVNOG ODGOJA I OBRAZOVANJA HNK

Datum objave: 31.08.2018

Na nastavku 84. sjednice Vlade HNK, 30. avgusta, uz saglasnost Vlade HNK i u prisutnosti premijera Vlade HNK, dr. sc. Nevenka Hercega, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. sc. Rašid Hadžović, potpisao je Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja sa predsjednikom Sindikata učitelja, Slavkom Laušem, i predsjednikom Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, Omerom Tipurom.



Premijer Herceg istaknuo je kako samo dobra saradnja i obostrano razumijevanje dovode do potpisivanja konkretnih dogovora.

„Visoko na ljestvici prioriteta ove Vlade je ulaganje u obrazovanje. Današnje potpisivanje Kolektivnog ugovora s predstavnicima Sindikata osnovnog obrazovanja je pokazatelj da Vlada, na čijem sam čelu, ima sluha za socijalne partnere i njihove potrebe“, rekao je premijer Herceg dodavši kako se donošenjem Kolektivnog ugovora i rješavanjem pitanja organizacionih šema omogućava provođenje daljih aktivnosti u vezi s početkom nove školske godine, posebno rješavanje problema oko 200 prosvjetnih radnika kojima je bilo upitno puno radno angažiranje.

Ministar Hadžović istaknuo je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Kolektivnog ugovora kojim se prvi put nakon deset godina prosvjetnim radnicima u osnovnim školama omogućava povećanje plate.
„U sljedeće tri godine plata će biti uvećana ukupno 15%. Vjerujem u to kako naši prosvjetni radnici mogu biti zadovoljni jer se, uz povećanje plate, povećavaju i neka druga prava u sklopu Kolektivnog ugovora“, rekao je ministar Hadžović.

Zahvaljujući socijalnim partnerima na korektnoj saradnji i visokom nivou razumijevanja, ministar Hadžović podsjetio je na to kako su pregovori i potpisivanje Kolektivnog ugovora samo dio ukupnih mjera koje se preduzimaju s ciljem poboljšanja stanja u obrazovanju.
„Slijede nam ostale aktivnosti, poput donošenja novih zakona, podzakonskih akata i drugih dokumenata usmjerenih na poboljšanje kvalitete našeg obrazovanja“, rekao je ministar Hadžović, čestitajući svim učenicima i prosvjetnim radnicima početak nove školske godine.

Predsjednik Sindikata učitelja, Lauš istaknuo je ga raduje što je Kolektivni ugovor potpisan bez radikalnih sindikalnih aktivnosti i da školska godina počinje na vrijeme, te da je to svakako velika zasluga premijera Hercega, ministra Hadžovića i Vlade Hercegovačko – neretvanskog kantona. „U ovoj Vladi prvi puta smo imali saradnike koji su pokazali puno razumijevanje za specifičnosti osnovnoga obrazovanja. Mislim da možemo biti ponosni na učinjeno, jer smo nakon deset godina poboljšali materijalni status uposlenika u osnovnom obrazovanju", kazao je Lauš. 

Ističući zadovoljstvo današnjim činom potpisivanja Kolektivnog ugovora, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, Tipura, rekao je da su pregovori vođeni u duhu dijaloga i obostranog razumijevanja.
„Zahvaljujem premijeru Hercegu, ministru Hadžoviću i Vladi na razumijevanju koje su pokazali. Tokom pregovora usaglasili smo naše stavove, te smo danas i potpisali Kolektivni ugovor na zadovoljstvo obje strane. Objedinili smo sva prava i obaveze svih zaposlenika u osnovnom obrazovanju “, rekao je gosp. Tipura.

Galerija

Projekti