Nagrada „25 novembar“ uručena slikaru i grafičaru Safetu Zecu

Datum objave: 24.11.2023

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, prof. dr. Adnan Velagić obratio se na svečanoj dodjeli Nagrade „25 novembar“ za životno djelo iz oblasti umjetnosti koja je uručena slikaru i grafičaru Safetu Zecu, a koja je održana u Centru za kulturu Mostar.



Resorni ministar u svom obraćanju istakao je da je Safet Zec, umjetnik koji je svojim radom i djelom dao nemjerljiv doprinos Bosni i Hercegovini, promociji njenih ljepota širom svijeta, čuvanju kulture sjećanja i prenošenju istine o stradanjima koja su zadesila našu državu. „Umjetnička djela Safeta Zeca, ustvari, su duboka emocija i teme koje dotiču, zauzimaju našu pažnju i tjeraju nas na razmišljanja. Stvaralačka sigurnost i majstorski rukopis su pretočeni u djela koja do perfekcije prikazuju unutrašnju uznemirenost. Kroz kompleksne forme majstor boje zaljubljen je u materije koje miješa i transformira u figure i predstave. Svojim djelima tematizira i otvara centralna pitanja čovjekove egzistencije“, kazao je resorni ministar.

Također, ministar Velagić izrazio je čast i zadovoljstvo što je Ministarstvo jedan od pokrovitelja ovog događaja. „Izuzetno cijenimo značaj vaših djela i poruka i prenosimo ih mladim generacijama. Ovu nagradu preusmjerili ste u Vakufski Fond za obnovu Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju. Tim vakufom potvrdili ste i svoju ljudsku veličinu. Zbog toga, imamo privilegiju što smo vaši večerašnji domaćini, te vam iskazujemo zahvalnost za sve ono što ste činite za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Velagić.

Na samom kraju ministar Velagić uputio je čestitku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine!

Akademski slikar Safet Zec dobio je nagradu „25. novembar“ sedmičnog lista „Stav“, a kompletan nagradni fond od 5000 KM usmjerio je u osnivanje Vakufskog fonda za obnovu Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju, te na večerašnjoj svečanosti u Mostaru uručio mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću.

Maestro Zec izrazio je zahvalnost za dobivenu nagradu. „Meni bi mnogo značilo da sam u sarajevskoj Srednjoj umjetničkoj školi dobio nagradu i tad bi mi to bio vjetar u leđa. Volim te anonimne ljude koji čine velike stari. Znači mi, i svakom onom drugom, ta anonimnost zapravo zbog mladih, da mladi vide i da jedan kirurg, da jedan inženjer,… može biti zvijezda, može imati novac", istakao je Zec.

Osim ministra Velagića, pokrovitelji manifestacije su potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Refik Lendo, predsjedavajući Skupštine HNŽ-K, Džafer Alić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić i gradonačelnik Grada Konjica, Osman Ćatić. Nazočnima se osim ministra Velagića u ime pokrovitelja obratio potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Refik Lendo, dok se u ime žirija obatio predsjednik, prof. dr. Fahrudin Rizbanbegović.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti