Sastanak sa jedanaesterostrukim šampionom uoči 452. tradicionalnih skokova sa Starog Mosta u Mostaru

Datum objave: 24.07.2018

Danas, 24. jula 2018. godine, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je u svoj kabinet primio jedanaesterostrukog šampiona tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru, gospodina Lorensa Listu, tokom kojeg su razgovarali o uspjesima poznatog mostarskog skakača, te o predstojećim 452. tradicionalnim mostarskim skokovima.  Zahvaljujući dugoj tradiciji i mnogim specifičnim stilovima skakanja, mostarski skokovi su najvažniji turistički događaj u Mostaru i Bosni i Hercegovini, u čije vrijeme grad Mostar postaje centar regije i svijeta.

Tradicija skakanja Mostaraca sa Starog mosta, simbola grada Mostara, traje već 452 godine, a prvi skokovi su održani odmah po završetku izgradnje Starog mosta, 1566. godine. 

Nagrađivani šampion, poznati skakač i mostarac Lorens Listo je značajni ambasador grada Mostara i tradicije skokova sa Starog mosta, UNESCO zaštićenog kulturno-historijskog spomenika. Lorens je kazao da su u toku finalne pripreme za skokove, koje su zaista intezivne tokom cijele godine, te da karijera skakača zahtjeva mnogo truda, vježbanja i odricanja.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK daje svoju podršku ovom velikom kulturnom događaju.

Ministar Hadžović je poželio sreću Lorensu i ostalim takmičarima na predstojećim 452. tradicionalnim skokovima sa Starog mosta, koji će se održati 29. jula u 16:00 h.

Galerija