UČENICIMA GENERACIJE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA HNK DODJELJENA PRIZNANJA ZA USPJEH

Datum objave: 25.06.2018

Danas, 25. juna 2018. godine, u Centru za kulturu Mostar održana je svečana dodjela priznanja za učenike generacije u osnovnim i srednjim školama za školsku 2017/2018. godinu. Prisutnima se obratio premijer Vlade HNK dr. sc. Nevenko Herceg i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović koji je otvorio svečanost.Premijer Vlade HNK, dr. sc. Nevenko Herceg je uputio čestitke nagrađenim učenicima i resornom Ministarstvu, naglasivši da Vlada HNK vrhunski prioritet daje sektoru obrazovanju, odnosno osnovnom i srednjem obrazovanju, za koje se izdvaja preko 40 posto proračuna. Premijer je istaknuo da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija u budućnost našeg društva, te kako upravo u nagrađenim učenicima generacije vidi svijetlu budućnost svih nas. „Nastavite sa vrijednim učenjem i biti primjer drugima, što i jeste“- kazao je premijer Herceg.

Svečanu dodjelu nagrada otvorio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović sa čestitkama:  „Čestitam i pozdravljam ove mlade, talentovane, izuzetno vrijedne i pametne učenike sa područja cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona. Vaš izuzetni uspjeh je potvrda da ste predano i marljivo radili, usvajali znanja, vrijednosti i stajališta, te da ste dodatno jačali vaše kompetencije, neophodne za buduća usmjerenja i profesionalna opredijeljenja. Danas ne smijemo zaboraviti značajnu ulogu vaših roditelja, koji su bili nesebična podrška, kao i ulogu vaših učitelja i nastavnika koji su prenošenjem svojih znanja i iskustava pomagali da što uspješnije savladate najteže prepreke i izazove na putu usvajanja znanja“- kazao je ministar Hadžović.

Ministar Hadžović je naglasio da ne sumnja da će upravo oni izgraditi prosperitetno, kvalitetno i progresivno društvo, te da svojim primjerom svjedoče kako se rad vrednuje i znanje prepoznaje.

Prisutnima se obratila i Nina Petković, učenica generacije srednje strojarske škole Fausta Vrančića Mostar koja se zahvalila Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Zavodu za školstvo na trudu u cilju poboljšanja uslova školovanja, te roditeljima, nastavnicima i direktorima na podršci tokom školovanja. Nina je podsjetila prisutne na trud, rad, dane i vrijeme koje su ona i njene kolege i kolegice, također učenici generacija, izdvojili na učenje, te radost zbog plodova vrijednog učenja.

Prisutnima se obratio i učenik generacije VI osnovne škole Mostar, Džan Omeragić, koji se zahvalio svojoj učiteljici i nastavnicima na prenesenom znanju i podršci kroz cijelokupno obrazovanje, kao i svojim roditeljima i familiji, te svima zahvalio na divnom iskustvu osnovnog školovanja.

Prisutni su imali priliku slušati i muzičke numere učenika Glazbene škole Ivana plemenitog Zajca i učenika Muzičke škole I i II stepena, sa kojima su proslavili zaista značajan dan za obrazovanje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.  

Još jednom, iskrene čestitke učenicima generacije i mnogo sreće u nastavku školovanja 

-Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

Galerija