Održan događaj “Girls Day”- sve što hoću, to i mogu!!!” u okviru sajamskih aktivnosti srednjih škola Grada Mostara 2018

Datum objave: 11.04.2018

Danas, 11. aprila 2018. godine je održana konferencija za medije povodom otvaranja događaja „Girl`s day- sve što hoću, to i mogu“. Na konferenciji se prisutnima obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović, gospodin Ahmet Pelko, direktor Mašinsko-saobraćajne škole Mostar, te gospođa Zdenka Mišković, direktorica Srednje Strojarske škole Fausta Vrančića Mostar.„Kada dijelimo zanimanja, obično u društvu postoji stigma da su neka zanimanja ženska neka muška, a ja bih rekao da zanimanja ne možemo tako posmatrati i dijeliti, nego po afinitetima, talentima i željama učenika. Ako imate jaku volju za nečim, uz trud, rad i zalaganje uspjeh će vam biti zagarantovan, bez obzira na spol. Jedan od početnih životnih koraka je završetak osnovne i početak  srednje škole. U tom periodu je vrlo važno da imate mentora koji će vas uputiti ili možda inspirisati da krenete ispravnim i zanimljivim putem. Možemo reći da iako u srednjim stručnim školama postoji razlika između broja muških i ženskih upisanih učenika, broj studentica na fakultetu ne zaostaje za brojem studenata. Nadam se da ćete odabrati pravi put na kojem ćete moći uspješno graditi svoje karijere“-  poruka je učenicama od strane ministra Hadžovića“.

Ovim programom je predviđeno da učenice koje trenutno pohađaju Strojarsku školu “Fausta Vrančića” i Mašinsko-saobraćajnu školu, u periodu od nekoliko mjeseci, budu mentorice učenicama završnih razreda osnovne škole, po unaprijed definisanom programu.

Ministar je i ovom prilikom najavio da će na sajamskom danu škole i firme biti predstavljene na zajedničkim štandovima, te da je cilj Sajma srednjih škola da se promovišu ne samo škole nego i zvanja koja će učenici dobiti po završetku određene škole. Također, ministar je naglasio da je bitno još jednom spomenuti da srednje stručno obrazovanje nije kraj, nego početak sticanja određenih praktičnih znanja i informacija tokom srednje škole, te da će se učenici podsticati na nastavak studiranja nakon završetka srednje škole od strane Ministarstva i škola. 

Na događaju su učenicama završnih razreda osnovnih škola prezentovane priče uspješnih žena iz tehničke struke, s ciljem motivisanja mladih djevojka da se odluče za netipično ženska zanimanja ili zanimanja o kojima djevojke u pravilu malo znaju, tj. tehnička i stručna zanimanja.

Cijeli događaj je realizovan u okviru projekta Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Grada Mostara.

Galerija