Obiježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Datum objave: 01.03.2018

Ministar obrazovanja, nauke, kuture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović je prisustvovao manifestacijama povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine uz mnoštvo učenika, nastavnika i građana HNK i Mostara.U Mostaru se u srijedu 28. februara na mnogobrojnim lokacijama obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović je u sklopu obiježavanja Dana nezavisnosti BiH posjetio Šehitluke, gdje se uz prisustvo učenika i nastavnika osnovnih škola u Mostaru, prisutnima obratio gospodin Suad Muharemović, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB), nakon čega se žrtvama i najhrabrijima odala počast.

U sklopu svečane promenade „Volim Bosnu i Hercegovinu“, učenici su nakon Šehitluka stigli na Španski trg, gdje se prisutnima obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr.sc. Rašid Hadžović, uz poruku da se sjećamo onih koji su dali živote za našu domovinu i sve nas. "Nezavisnost i sloboda svih nas su skupo plaćeni. Upravo zbog tog imamo dužnost da našu domovinu njegujemo i poštujemo u još većim razmjerima. Ono što danas imamo nije palo s neba, za ovo su pale mnoge žrtve koje moramo cijeniti. Prošlost ne smijemo zaboraviti, naprotiv, iz nje moramo učiti, ali i ostaviti je gdje pripada, u prošlosti, te ujedninjenim snagama raditi ka zajedničkoj i uspješnoj budućnosti i izgradnji Bosne i Hercegovine države svih građana”- naglasio je ministar Hadžović.

Ministar dr. sc. Rašid Hadžović je također prisustvovao manifestaciji u Narodnom pozorištu u Mostaru gdje su priznanja za najbolje literarne radove dobili učenici škola u HNK na temu „Ja domovinu imam i u srcu je nosim“, u organizaciji Pedagoškog zavoda Mostar i IC štamparije, gdje se prisutnima i obratio uz čestitke Dana nezavisnosti BiH i nagrađenim studentima.

Mnoštvo građana je prisustvovalo svečanosti obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i u Kosači u Mostaru gdje su mnogobrojne škole iz Hercegovačko-neretvanskog kantona svojim preformansima ispoljile svoju ljubav prema našoj domovini i doprinijele veselju povodom ovog posebnog dana.

Prisutnima u Kosači se obratio i ministar dr. sc. Rašid Hadžović, izrazivši zahvalnost učenicima na njihovom trudu i učestvovanju u manifestaciji, istaknuvši da su upravo oni budućnost BiH. "Kao ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta i akademski građanin, a prije svega patriota ove zemlje neophodno je da istaknem činjenicu da naša budućnost ostaje na našim najmlađima, našoj djeci. BiH je ispunjena mnoštvom talentovanih i inteligentnih učenika, studenata i mladih osoba, kojima mi kao trenutni lideri i stariji dio društva moramo omogućiti priliku da pokažu svoje talente, da se kvalitetno obrazuju, ulažu u znanje, napreduju i žive u stabilnom društvu i okruženju. Nemam sumnje da će upravo oni, svojim radom, sposobnostima, zajedništvom, humanošću, i upornošću našu zemlju unaprijediti u svim domenima i ka nivou koji BiH zaslužuje i koji ONI zaslužuju"- rekao je ministar Hadžović.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH se nastavlja i danas, 1. marta, na Fortici Mostar, Narodnom pozorištu i mnogim drugim lokacijama u HNK.  

Galerija