Završena obuka „Projekta izgradnje povjerenja putem tjelesnog obrazovanja“ na studijskom putovanju u Japanu

Datum objave: 13.02.2018

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr.sc. Rašid Hadžović, pomoćnik ministra Sudo Marić, te ostatak učesnika obuke, su u svrhu što boljeg razumijevanja i implementacije „Projekta izgradnje povjerenja putem tjelesnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“ uspješno završili obuku na studijskom putovanju u Japanu, u periodu od 4. do 11. Februara 2018. godine, u organizaciji Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), što predstavlja značajan korak u modernizaciji nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u skladu sa razvijenim svjetskim standardima.Tokom obuke, ministar dr. sc. Rašid Hadžović i ostatak učesnika/profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja iz HNK, 1.) g. Sudo Marić, pomoćnik ministra; 2.) gđa. Marija Naletilić, šefica Odsjeka za ZJNPP- Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH; 3.) g. Rijad Novaković, prof., vanjski ekspert- Nastavnički fakultet, Univerzitet „Džemal Bijedić“, Mostar; 4.)g. Dejan Balić- JICA lokalni konsultant JICA Projekat za uspostavu povjerenja putem tjelesnog obrazovanja; 5.) gđa. Aida Kuštrić Leto- učiteljica IV osnovna škola Mostar; 6.) gđa. Ivana Džidić- nastavnica TZK OŠ Kruševo, Mostar; 7.) g. Goran Prodanović-profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, Srednja ekonomska škola „Joze Martinovića“, su imali priliku slušati predavanja profesora Okade-a sa Nippon Sport Science University o kvalitetnom izvođenju nastave tjelesnog i zdravstvenog obrazovanja i odgoja, kao i predavanje JICA-inog višeg savjetnika za obrazovanje.

Učesnici su također upoznali i rektora Univerziteta Nippon Sport Sience University i olimpijskog prvaka u gimnastici iz 1996. godine, Koji Gushikena, te kroz mnoge praktične i teorijske primjere stekli znanje o novim metodama poboljšanja nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, koristeći modele vršnjačkog i kooperativnog učenja, te posjetili osnovnu školu i vrtić u Tokiju. Delegacija je sačinjena na način da je obuhvatila državne agencije APoso, profesore sa Univerziteta, te profesore osnovnih i srednjih škola (razredne i predmetne nastave).

Cilj obuke je razmjena znanja i iskustava za samovrednovanje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja i rad u timu, s fokusom na društvene vještine, razmjena znanja i iskustava, te promovisanje važnosti tjelesnog i zdravstvenog odgoja, uzimajući u obzir socijalnu inkluziju, raznolikost i pravičnost, te modernizaciju nastavnih praksi iz TZO za učenike osnovnih i srednjih škola u HNK, a zatim i u druge kantone FBiH.

Galerija