Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za “Projekat izgradnje povjerenja putem tjelesnog obrazovanja u BiH“

Datum objave: 13.02.2018

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr.sc. Rašid Hadžović je potpisao Memorandum o razumijevanju „Projekta izgradnje povjerenja putem tjelesnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“ sa gospodinom Keiichi Hashimotom, Višim savjetnikom Odjela za izgradnju mira ispred Japanske agencije za međunarodnu saradnju. Potpisivanjem Memoranduma se označava početak uvođenja značajnih novaliteta i unaprijeđenja u nastavi tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Herecegovačko-neretvanskom kantonu.JICA TZO Projekat u saradnji sa Agencijom za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH se zasniva na izradi Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa za tjelesni i zdravstveni odgoj, za koji se očekuje da će biti završeni do juna 2018. godine, te objavljeni u Službenom listu BiH.

Potpisnice Memoranduma će zajedno odlučiti o broju i izboru pilot škola, za koje će se osigurati dodatna oprema za nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja, kao i organizovanje dodatne stručne obuke za nastavni kadar iz tih škola od strane Japanske agencije za međunarodnu saradnju. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK će procijeniti uspjeh pilot faze uz JICA Projekat i potencijalno osigurati da predmetni nastavni plan i program TZO iz pilota preraste u redovan nastavni plan i program za preostale škole u Mostaru/HNK.

Cilj projekta je stvaranje nove Tehničke radne grupe koju čine edukatori, stručnjaci tjelesnog i zdravstvenog odgoja, zaposlenici pedagoškog/ih instituta, učitelji, nastavnici i profesori osnovnih, tj. srednjih škola, u kojem bi posredovao vanjski stručni saradnik, zatim, stvaranje novog i modernizovnog nastavnog plana i programa tjelesnog i zdravstvenog odgoja, zasnovanog na APOSO-voj Zajedničkoj jezgri nastavnih planova i programa za tjelesno i zdravstveno obrazovanje i drugih neophodnih dokumenta, potrebnih za postizanje efikasne nastave za tjelesni i zdravstveni odgoj, kao što su godišnje pripreme, individualne pripreme, priručnike za nastavnike, priručnike za učenike i slično.

Konačna operativna verzija nastavnog plana i programa će biti formirana, a tokom pilot faze, MONKS HNK i JICA TZO Projekat će dodatno uzeti u obzir izradu priručnika/udžbenika sa instrukcijama za nastavnike i/ili učenike TZO.

MONKS HNK će zajedno sa JICA TZO donositi odluke o programu djelovanja, u cilju osiguranja kvalitetnog obrazovanja za sve učenike u HNK, te redovno pratiti i procjenjivati kvalitet saradnje i radne uspješnosti obe strane.

Galerija