Svečano potpisivanje ugovora za 536 stipendija i subvencija za 2017/2018. akademsku godinu

Datum objave: 26.01.2018

U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) danas je 536 studenata potpisalo ugovore sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK o stipendiranju i subvenciji smještaja u studentske domove za 2017/2018. godinu.Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović se prije potpisivanja ugovora obratio medijima:

„Poštovani predstavnici medija, studenti, drago mi je pozdraviti vas ovom prilikom kada dodjelujemo stipendije. Formirali smo novi pravilnik pri kojem smo omogućili online prijave, što je olakšalo sami proces apliciranja. Studenti su mogli aplicirati po dva osnova. Stipendije i subvencije su dodjeljivane na osnovu četiri kategorije - deficitarnost zanimanja, na osnovu uspjeha u učenju, za studente-djecu pripadnika boračke populacije i za studente u statusu socijalno ugroženih osoba. Sretni smo što smo direktnim putem omogućili stipendije učenicima generacije, studentima bez oba roditelja, za studente roditelja poginulih boraca, te za studente stopostotne invalide, bez riječi koji su prioriteti. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je ove godine dodijelilo 536 stipendija i to 27 subvencija za smještaj u studentske domove, 52 stipendije studentima fakulteta deficitarnih zanimanja, 225 stipendija po osnovu rezultata u učenju, 181 stipendiju za djecu pripadnike boračke populacije i 51 stipendiju za studente u statusu socijalno ugroženih osoba, u trajanju do završetka drugog ciklusa studija.  Dodjelili smo 200 stipendija više u odnosu na prošlu godinu. Zadovoljni smo kako je sve izvedeno, kao i sa rezultatima.“

Ministar Hadžović se, ovom prilikom, također obratio i studentima koji su dobili stipendiju, odnosno subvenciju za akademsku 2017/2018. godinu, istaknuvši kako su oni budućnost ove zemlje: „ Visina stipendije i subvencije je ista kao i prošlih godina – 120, odnosno189 KM. Ukupno ćemo stipendirati oko 1630 studenata. Nadam se kako ćete vi, koji ste ove godine upisani na prvu godinu studija, narednih pet godina koristiti našu stipendiju“, rekao je ministar Hadžović prije potpisivanja ugovora. Nadam se i vjerujem kako će mnogi od vas jednog dana preuzeti odgovorne dužnosti i vodeće uloge u našem društvu. “

Veselko Čerkez, šef Kabineta predsjednika Vlade, također je uputio čestitke studentima dobitnicima stipendije, kao i Vladi HNK koja stoji iza ovog projekta zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, te naravno čestitke Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

„Sretni smo što smo ove godine, u odnosu na prethodnu, dodijelili 200 stipendija više, to je značajno povećanje i svim studentima koji su danas s nama čestitam na dobivenoj stipendiji ili subvenciji, jer je konkurencija bila velika. Vaša je obaveza tokom narednih pet godina dobro učiti i donositi potvrde da ste redovno upisali narednu nastavnu godinu“, rekao je, u ime dr. sc. Nevenka Hercega, premijera Vlade, Veselko Čerkez, šef Kabineta predsjednika Vlade. 

Galerija