Posljednji poziv za prijave: Aplicirajte na Work and Travel i provedite ljeto u Americi

Datum objave: 23.01.2018

US State Department je šezdesetih godina pokrenuo seriju programa putem kojih se mladim ljudima širom svijeta pruža mogućnost da iskuse „Američki način života“ u određenom vremenskom periodu. U samom početku bio je to samo program putovanja, ali nedugo potom prerastao je u jedinstven program nazvan Work and Travel. Učešćem na Work and Travel programu kulturološke razmene stiče se mogućnost da provedete do pet meseci u SAD radeći sezonske studentske poslove sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta i da putujete širom Amerike. Agencija Experience organizuje ovaj program u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u saradnji sa zvanično akreditovanim američkim organizacijama, tj. sponzorima. Poslovi su uglavnom u turističkoj djelatnosti: rad u hotelima, restoranima, buticima, ili zabavnim parkovima. Poslovi se plaćaju od 7,5$ – 15$ po satu.

Prijavljivanje na program traje od 1. oktobra do popunjavanja mjesta. Prednost po pitanju odabira posla i lokacije imaju oni koji se ranije prijave. Prije prijavljivanja na program savjetuje vam se da posjetite ili telefonom kontaktirate organizatora, kako bi vam zakazali prezentaciju programa, te odgovorili na eventualna pitanja. Rok za prijave 28.02.2018. godine.

Da biste učestvovali u programu studentske razmjene potrebno je zadovoljiti sljedeće uslove:

 1.  Da ste student osnovnih ili diplomskih studija;
 2.  Da redovno polažete ispite;
 3.  Da imate između 18 i 30 godina;
 4.  Da posjedujete nivo znanja engleskog jezika koji odgovara željenom poslu.

Prilikom prijave na program poželjno je ponijeti sa sobom, (iako je moguće i kasnije dostaviti) sljedeće dokumente:

 1.  pasoš;
 2.  ličnu kartu;
 3.  indeks;
 4.  potvrdu o studiranju.

Prilikom prijave dobivaju se sve neophodne informacije o programu, poslovima, terminima, procedurama.

Procedura započinjanja programa je jednostavna:

 1.  Prijava na program i potpisivanje osnovnog ugovora o učešću u programu;
 2.  Izbor radne ponude i skype intervju sa sponzorom ili poslodavcem;
 3.  Proces obrade dokumentacije i izdavanja DS-2019, nakon potpisane radne ponude;
 4.  Zakazivanje termina razgovora u Ambasadi SAD;
 5.  Dobijanje vize i organizovanje putovanja u SAD;
 6.  Orijentacija pred odlazak;
 7.  Put i boravak u Americi.

Tim će učesnike voditi kroz sve korake programa, sa stalnom podrškom kako bi cijela procedura protekla što lakše i jednostavnije.

Ured organizatora možete potražiti u većini država na Balkanu, a odnedavno su otvorili vrata i u Sarajevu. Ured u Sarajevu se nalazi na Skenderiji, na adresi Skenderpašina 1 (zgrada Networks-a).

Za više informacija o Work and Travel programu posjetite:http://www.experience.edu.rs/programi/work-and-travel/#prijava-na-program-i-procedura; ili se obratite Experience agenciji putem maila, telefona ili u nekoj od njihovih kancelarija u Doboju, Sarajevu, Banja Luci ili na Palama. Sva pitanja možete slati na: nemanja.t@experience.edu.rs, ili direktno na kontakt telefon : 065/359-396.