Jedini operni pjevač iz Hercegovine i višegodišnji prvak osječke opere u posjeti kabinetu ministra Hadžovića

Datum objave: 06.09.2018

Danas, 06. rujna 2018. godine, na zadovoljstvo svih prisutnih, višegodišnji operni osječki prvak, osnivač glazbene škole u Čerinu, Hercegovac i humanitarac, gospodin Zovko Ferdinad, je posjetio kabinet ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašida Hadžovića, tijekom koje su razgovarali o njegovoj karijeri, doprinosu hercegovačkoj umjetničkoj sceni, glazbi, umjetnosti i kulturi u BiH, ali i šire.



Zovko Ferdinad je jedini operni pjevač iz Hercegovine, koji je nizao uspjehe širom Hrvatske, ali i dalje, nastupajući na opernim scenama širom svijeta. Prije 23 godine, još uvijek u najvećem usponu karijere je odlučio vratiti se u svoj rodni kraj, Čerin u Hercegovini i osnovati glazbenu školu, koja tada postaje jedina glazbena škola u zapadnoj Hercegoini, sa najnovijom opremom.

Gospodin Zovko je istaknuo da je njegov cilj bio pomoći rodnom kraju i vratiti ono najbitnije ljudima, a to je duh. „U osnivanje glazbene škole sam išao svim srcem i dušom, sa željom da ljudima vratim duh i kulturološki sjaj svom kraju i šire“, kazao je gospodin Zovko.

Zovko je uložio svoj vlastiti novac u otvaranje škole, opremio je školu sa mnogim instrumentima poput violine, vilončela, gitare, flaute i klavir i uveo mogućnost učenja sviranja istih, zatim, sa 18 računara, te uveo predmete informatiku i engleski i njemački jezik, učinivši tu školu jedinom takve vrste u zapadnoj Hercegovini, što je predstavljalo itekako veliki uspjeh, pogotovo za jednu malu sredinu kao što je Čerin.

Gospodin Zovko je pored toga radio i kao profesor Nastavničkom i Fakultetu humanistickih na Univerzitetu „Džemal Bijedić u Mostaru“ 17 godina.

Prisutni su uživali u ugodnom razgovoru o obrazovanju, kulturi, glazbi, te karijeri gospodina Zovke, a ministar dr. sc. Rašid Hadžović je izrazio zadovoljstvo povodom posjete velikog hercegovačkog umjetnika, opernog prvaka i humanitarca svjetskog glasa kakav je gospodin Zovko, i značaja investiranja u umjetnost.

Galerija

Projekti